Šta zna ovca šta je policijski čas

Pratite nas
Ovce hoće da provale, da izađu napolje. One ne znaju šta je policijski čas, niti da li je subota ili nedelja, kaže poljoprivrednik Svetozar Murgaški iz Čeneja, komentarišući probleme poljoprivrednika nastale zbog virusa korona.

Policijski čas znatno im skraćuje radni dan baš u jeku radova. Ako bi hteli u njivu ili da namire stoku i u to vreme, moraju da imaju dozvolu, a da bi je imali, gotovo da je neophodan i pametni telefon.
Procedura za dobijanje dozvole, iako naizgled jednostavna, sudeći po rečima seljaka, to baš i nije.

Murgaški, koji obrađuje oko devet hektara zemlje, napominje da svako mora pojedinačno da izvadi dozvolu, što podrazumeva da ima kompjuter, imejl, štampač, ili pametni telefon, kako bi u njemu imao sliku dozvole ako mu je odobreno kretanje u vreme policijskog časa.

Nije dovoljan samo pametni telefon

Nimalo jednostavno za vremešnije, a takvi su u velikom broju, pa im, kako kaže, ostaje parola snađi se, da traže da to za njih obavi neko drugi, pa kada stigne elektronska dozvola da taj neko nađe gde da je odštampa, pa onda i donese. Onima koji imaju pametni mobilni malo je jednostavnije, jer je umesto odštampane dozvole dovoljno da u telefonu imaju njenu sliku.

© Flickr / Lutz BlohmZa traktor na njivi u vreme policijskog časa potrebna je dozvola na koju se, kako je predviđeno, čeka 48 sati.
Šta zna ovca šta je policijski čas   - Sputnik Srbija
Za traktor na njivi u vreme policijskog časa potrebna je dozvola na koju se, kako je predviđeno, čeka 48 sati.

Na dozvolu se, predviđeno je, čeka 48 sati, mada Murgaški kaže da zna one koji su je u prošli utorak zatražili i ni posle šest dana nema odgovora. A njima je, kaže, bitan svaki dan.
Svetozar, koji ima i 700 ovaca i jaganjaca, kaže da je stočarima posebno teško. Ima slučajeva da ljudi žive u kući, a da 150 metara od nje drže ovce i imaju zabranu kretanja. I ko će ovce da hrani? Zato smatra da to sadašnje rešenje sa traženjem dozvola nije dobro osmišljeno.

Ostavite seljake na miru, jurite ove koji roštiljaju po parkovima

„Treba da hvataju ove po gradovima što se šetaju po parkovima i što peku roštilje i druže se, a ne nas. Mi na selu smo kažnjeni, ovo je za nas smrt“, kaže sagovornik Sputnjika.

Vremešan, ali još vitalan i vredan, Svetozar je, zahvaljujući krštenici, za sada izbegao potpunu zabranu izlaska iz kuće, tako da će njegova pomoć dobro doći domaćinstvu. Za dva meseca puni 70 godina i sa njim o gazdinstvu brinu sin i snaja i dvoje unučadi.

Njegov glavni posao je briga o 400 ovaca i 300 jaganjaca koje, kako kaže, nije mogao da proda. Kupac je odustao da primi jaganjce jer je baš toga dana uvedeno vanredno stanje. U međuvremenu su, objašnjava on, jagnjad prerasla, otežala, ne može da ih preda i ostao je bez planiranog novca.
Zbog zabrane kretanja, kako napominje, ni veterinar koga je pozvao u petak zbog bolesne ovce nije mogao da mu dođe, pa je životinja u nedelju uveče uginula.
Ocenivši da su stočari prepušteni sami sebi, on je revoltirano primetio da smo ovih dana uglavnom slušali o tome šta ćemo i kako ćemo sa kućnim ljubimcima.
Na pitanje u kojoj fazi su sada radovi na njivama, on kaže da je u subotu kada je bilo lepo vreme, bez vetra, bacio đubre.

Seljak mnogo zavisi i od vremenskih prilika

„Završavamo sa bacanjem veštačkog đubriva, u toku je prskanje pšenice od bolesti i korova, počinje setva kukuruza, soje i suncokreta. Repa je završena.“
Mnogo toga u poljoprivredi zavisi i od vremenskih prilika i nikada ne znate da li ćete raditi baš ono što ste planirali. A kada tražite dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa, treba da naznačite dane izlaska na njivu zbog nekog posla, dodaje on.
Cela ova situacija će se odraziti i na rod i na zaradu, a najviše na zaradu, ističe Murgaški. Dovoljno je preturio preko glave da on to dobro zna i bez saopštenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

A FAO je upravo izvestio da je usporavanje globalne ekonomije već u martu izazvalo drastičan pad cena hrane na svetskom tržištu, najveći od 2015. godine.

Kako je navedeno, razlog je slabljenje tražnje za svim vrstama robe zbog uvedenih ograničenja slobode kretanja u velikom broju zemalja radi zaustavljanja širenja pandemije korona virusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala