Metode Divljeg zapada: Amerikanci otimaju maske svojim saveznicima

© REUTERS / Nicholas PfosiZaštitne maske u SAD
Zaštitne maske u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
U SAD se kao i u mnogim drugim državama koje su se suočile sa epidemijom virusa korone oseća velika nestašica kritički važnih sredstava za individualnu zaštitu - maski, rukavica. Kako bi nadoknadio preko potrebnu opremu, Vašington pribegava i piratskim metodama.

Broj inficiranih koronom u SAD već je dostigao 328.000 ljudi, od čega je 9.300 preminulo. Predsednik SAD Donald Tramp je upozorio građane da će ova nedelja biti najteža i da ih čeka na hiljade novih žrtava.

On je naveo da je promenio raniji stav i da u Beloj kući sada svima preporučuje da nose maske. Čak je i ministar odbrane Mark Esper to preporučio vojnicima.

U vezi s tim, SAD su poslednjih dana obavile ceo niz agresivnih kupovina sredstava za individualnu zaštitu, jednostavno otkupljujući na aerodromima opremu koja je bila namenjena drugim državama. Bili su presretnuti ili otkupljeni milioni zaštitnih maski, nekad i direktno na pisti. O ovome govore i Nemci, Francuzi, Kanađani… Mnoge države su optužile Ameriku za novu vrstu piratstva.

Amerikanci su, na primer, presreli partiju od 400.000 zaštitnih maski koje su bile namenjene nemačkom medicinskom osoblju. Te maske su uzeli u Bangkoku. Ministar inostranih poslova Andreas Gajzer je izjavio da se to može uporediti sa „aktom savremenog piratstva“.

„Ovo nije način kako međusobno treba da se odnose transatlantski partneri. Čak ni u vreme globalne krize ne bi trebalo da važe pravila Divljeg zapada“, rekao je on.

Premijer Kanade Džastin Trudo naložio je 2. aprila da se proveri otkup i preusmeravanje u SAD zaštitnih maski koje je Kanada naručila od jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom hokejaške opreme.

Predsednici tri francuska regiona optužili su SAD da su otkupili nekoliko miliona maski koje su Francuzi naručili u Kini. Žan Ritner, šef regiona Garnd Est koji je najviše pogođen novim virusom, izjavio je da su Amerikanci otkupili maske direktno na pisti.

„Oni vade novac i plaćaju tri ili četiri puta više od dogovorene cene“, saopštio je on. I umesto da maske odu u Francusku, one su stigle u SAD.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala