Iran Vašingtonu: Ukinite sankcije dok se borimo protiv korone

© Sputnik / Soheil GhanbarzadehKorona u Teheranu
Korona u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran, jedna od zemalja koja je najviše pogođena virusom korona, ponovo je apelovala na Sjedinjene Države da ukinu unilateralne sankcije Teheranu kako bi mogao efikasnije da se bori s pandemijom. U Teheranu ističu da SAD tako pokušavaju da ih privole na pregovore.
„Iran nikada nije tražio niti će tražiti pomoć Amerike u borbi protiv pandemije“, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, optužujući SAD da pokušavaju da primoraju Teheran da prihvati pregovore sa Amerikom.

On je insistirao na tome da Vašington ukine ilegalne sankcije protiv njegove zemlje.

Prethodno se u subotu iranski ambasador u Belgiji Golamhosein Degani obratio pismom šefu spoljne politike EU Žozepu Borelju, u kojem je naveo da su sankcije drastično umanjile sposobnost Teherana da se bori protiv pandemije.

„Unilateralne američke sankcije nametnute Iranu s ciljem maksimalnog pritiska potkopavaju sposobnost Teherana da se efikasno bori protiv virusa na duže staze bez međunarodne podrške“, naveo je ambasador u pismu.

Prema najnovijim informacijama iranskog Ministarstva zdravlja, broj zaraženih dostigao je 60.500, od čega je 3.739 sa smrtnim ishodom.

Samo u poslednja 24 sata registrovano je 2.274 novih slučajeva. Od ukupnog broja obolelih ozdravilo je 24.236 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala