Hoće li biti kartelskog dogovora OPEK-a?

Pratite nas
Posle korone cena sirove nafte je top tema već mesec dana jer je barel posle neuspešnog dogovora 6. marta članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i nezavisnih proizvođača, na čelu sa Rusijom, pojeftinio toliko da je ugroženo i poslovanje naftnih kompanija i punjenje budžeta mnogih zemalja koje svoje prihode zasnivaju na prodaji „crnog zlata“.

Tome su umnogome doprineli političari koji pokušavaju da usred ekonomske krize, koja je u svetu počela i pre pandemije korona virusa, zaštite svoje nacionalne ekonomije. Prednjači, naravno, američki predsednik Donald Tramp, koji je na poruku ruskog kolege Vladimira Putina da je potreban partnerski dogovor svih proizvođača nafte o smanjenju proizvodnje i plasmana na tržište, poručio da će uvesti takse za uvoz strane nafte u SAD. Ovonedeljno trgovanje naftom otpočelo je zbog toga pojeftinjenjem. Video-konferencija OPEK+ grupe pomerena je, prema nezvaničnim informacijama, sa 6. na 9. april.

O tome hoće li uskoro biti novog kartelskog dogovora ili će svetsko tržište naftom i dalje biti haotično, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetsku bezbednost profesorom dr Petrom Stanojevićem.

Energija Sputnjika Petar Stanojević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala