Britanska obaveštajna služba ima svoju verziju nastanka korone u svetu

© Fotolia / BogdanhodaNaučnici i forenzički analitičari rade za mikroskopom u laboratoriji
Naučnici i forenzički analitičari rade za mikroskopom u laboratoriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Propusti u radu u kineskoj laboratoriji u Vuhanu (provincija Hubej) mogli su izazvati pojavu novog virusa korone u svetu, smatra britanska obaveštajna služba, piše „Dejli mejl“.

Kako piše britanski tabloid, prema poslednjim podacima obaveštajne službe, u Vuhanu se nalaze Institut za virusologiju i Vuhanski centar za kontrolu bolesti. Poslednje vreme tamo su vršeni testovi nad životinjama, uključujući šišmiše.

Američki ekspert za biološku bezbednost Ričard Ebrajt je ispričao da je lično video kako radnici te laboratorije proučavaju viruse, a da pri tome nisu poštovali mere bezbednosti. On je ispričao da je za ovakve eksperimente potreban nivo zaštite klase „četiri“, dok su kod kineskih naučnika bile samo klase „dva“ – minimalna zaštita od infekcije. Zbog toga nije isključeno da se korona pojavila za vreme incidenta tokom laboratorijskih ispitivanja.

„Prikupljanje virusa, kultivacija, izolacija ili infekcija životinja predstavljaju značajan rizik za infekciju osoblja laboratorije, a preko osoblja i za celo društvo“, naglasio je on.

Zvanične britanske i kineske vlasti nisu priznale pouzdanost ove verzije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala