Lekari iz Rusije stigli u Opštu bolnicu u Ćupriji, uskoro počinje i dezinfekcija Niša

© Ministarstvo odbrane SrbijeRuski vojni stručnjaci krenuli u borbu protiv korona virusa u Srbiji
Ruski vojni stručnjaci krenuli u borbu protiv korona virusa u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Opštu bolnicu u Ćupriji stigao je lekarski tim Ruske Federacije da pomogne ovdašnjim kolegama u borbi protiv korona virusa, i jedinica vojne tehnike koja će u naredna dva dana obaviti dezinfekciju bolnice i Doma zdravlja.

Njih su u Ćupriji, gradu žarištu zaraze korona virusom u Srbiji, dočekali predsednik opštine i komadant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić i v.d direktora Opšte bolnice dr Ivan Milojević.

Lekarski tim sastavljen je od specijalista epidemiologa i virusologa i sa lekarima Opšte bolnice obavljaju konsultacije i razmenjuje iskustva, izjavio je Tanjugu Erić.

Lekare iz Rusije, sa procedurama prijema i zbrinjavanja zaraženih korona virusom na Odelenju infektologije Opšte bolnice upoznao je dr Milojević a narednih dana razmeniće važna iskustva iz dosadašnje prakse u borbi protiv te zaraze, naveo je Erić.

On je dodao da će dezinfekcija Opšte bolnice i Doma zdravlja biti izvršena, naredna dva dana u više navrata.

Erić je podvukao da "neće biti zatvaranja Opšte bolnice u Ćupriji".

Zatvaraju se samo neka odeljenja koja u ovom trenutku nisu neophodna, a proširuje se prostor, za formiranje Centra za Kovid 19.

Erić je, ranije, jutros izjavio da su u Ćupriji, korona virusom zaražene 72 osobe.

Ekipe ruskih stručnjaka uskoro počinju dezinfekciju Niša

Lekari, epidemiolozi i stručnjaci za dezinfekciju iz Ruske Federacije, koji su pre tri dana doputovali u našu zemlju, kada je stigao i kontingent velike pomoći Srbiji za delovanje u borbi sa koronavirusom, boravili su danas u Nišu.

U razgovoru sa komandantom Gradskog štaba za vanredne situacije i niškim gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima, kao i predstavnicima svih zdravstvenih ustanova u gradu, ruski stručnjaci upoznali su se sa stanjem u Nišu, ali i na jugu Srbije u vezi sa pandemijom kovida-19, navedeno je u saopštenju.

Ruskoj medicinskoj delegaciji, koju predvode potpukovnik Konstantin Sergejevič Šipicin i major Rustam Rašidovič Bičkov, predstavnici niških zdravstvenih ustanova preneli su informacije o procedurama koje se primenjuju i postupcima sa potencijalnim i pacijentima kod kojih je zvanično potvrđen korona virus, naglasili su da bi najveću pomoć iz Rusije bila u isporuci zaštitne opreme, ali i pojedinih lekova koje ruski lekari koriste u lečenju obolelih od kovida-19.

Tokom boravka u Nišu, ruska delegacija, zajedno sa direktorom RSHC u Nišu Andrejem Mamčenkom i njegovim zamenikom Olegom Genijevim, obišla je objekte u kojim je najpre potrebna i odmah moguća dezinfekcija, pre svega zdravstvenih ustanova, ali i tržnih centara i najprometnijih delove grada.

Na osnovu „snimljenog“ stanja, kako navode, sutra i narednih dana biće napravljen plan rada, odnosno sveobuhvatni način pomoći ruskih stručnjaka u svim oblastima na području Niša i južne i jugoistočne Srbije.

Kako je rečeno, ekipe ruskih stručnjaka i danas će, kao i juče, obilaziti gradove u Srbije, gde će se u razgovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava upoznati sa situacijom i dogovarati pružanje pomoći, dok će konačna odluka o tome šta će se, i gde, konkretno preduzeti, biće doneta posle dogovora sa predstavnicima državnih organa Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala