Ruski ministar finansija: Počinje „nova realnost“ u ekonomiji, ali spremni smo

© Sputnik / Aleksandr Astafiev / Uđi u bazu fotografijaRussian Finance Minister Anton Siluanov
Russian Finance Minister Anton Siluanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ekonomiji počinje etapa „nove realnosti“, ali ruske vlasti su za nju spremne, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov za TV „Rusija 1“.

On je konstatovao da pandemija virusa korona ne utiče samo na naftnu industriju.

„Za nas je to nova realnost ali mi smo za nju spremni, imamo dovoljne rezervi zlata. Centralne banke i rezervi vlade ima dovoljno da se reaguje na sve promene koje se dešavaju u ekonomiji i u budžetu“, istakao je ministar.

Siluanov je upozorio da će se u budućnosti stavka prihodi u budžetu smanjivati, ali da je vlada spremna za svaki scenario.

„Olujna vremena su prošlost, sada treba efikasnije koristiti one resurse kojima država raspolaže“, zaključio je on.

Prema podacima Centralne banke zaključno sa 20. martom rezerve zlata Rusije iznose 551, 2 milijarde dolara.

Inače, od početka godine zbog pandemije virusa korona vrednost nafte pala je na rekordno niski nivo, a tome je doprineo i krah sporazuma OPEK plus.

Na primer, 30. marta vrednost nafte tipa Brent pala je ispod 23 dolara po barelu, mada je u poslednja tri dana cena počela da raste, pa je tako 3. aprila cena Brenta bila 34,5 dolara po barelu, dok su majski fjučersi nafte tipa VTI porasli do 27,82 dolara po barelu.

U međuvremenu, šefica MMF Kristalina Georgijeva ocenila je pre nekoliko dana da je svetska ekonomija stala i da će recesija koja se sada pojavljuje biti teža od krize 2008. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala