Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno

© Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović„Vino Župa“ godišnje preradi 50.000.000 litara vina
„Vino Župa“  godišnje preradi 50.000.000 litara vina - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vreme kada su medicinska sredstva potrebnija nego ikada, srpska kompanija „Vino Župa“ odlučila je da svoj pogon za proizvodnju alkoholnih pića upotrebi za humane svrhe i počne da proizvodi alkohol i dezinfekciona sredstva za kliničke centre i bolnice – potpuno besplatno.

„Vino Župa“ ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina. Pošto je to jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, sa državnim organima je postignut dogovor da se destilerija te kompanije upotrebi za proizvodnju medicinskog alkohola  i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice.

Srpska kompanija besplatno proizvodi alkohol

Medicinski alkohol se inače proizvodi od kukuruza ili žitarica, ali ovog puta se za proizvodnju koristi propalo vino iz nekadašnjeg „Navipa“, staro više od 12 godina, koje je ustupila Republička direkcija za imovinu.

© Foto : Sputnjiku ustupio Rade JevtovićPreradom 50 tona propalog vina dobije se šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto
Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno  - Sputnik Srbija
Preradom 50 tona propalog vina dobije se šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto

U toku jednog dana, ta kompanija preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto. Počeli su da proizvode 23. marta, a svake nedelje isporuče jednu šaržu.

Osim alkohola, „Vino Župa“ je u međuvremenu počela da proizvodi još dva dezinfekciona sredstva – jedno na bazi hidrogena, drugo na bazi hlora.

© Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović„Vino Župa“ je jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za proizvodnju alkohola
Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno  - Sputnik Srbija
„Vino Župa“ je jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za proizvodnju alkohola

Smanjen pritisak na uvoz

Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“, iz čije fabrike alkohol za kliničke centre i bolnice, takođe dobrovoljno, transportuju privatni prevoznici.

„Vino Župa sav rad i sve troškove, osim sirovina, snosi sama i tako daje svoj doprinos u humanitarne svrhe, za zdravlje ljudi u ovom teškom trenutku“, rekao je za Sputnjik Rade Jevtović, generalni direktor „Vina Župe“ iz Aleksandrovca.

© Foto : Sputnjiku ustupio Rade JevtovićTroškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“
Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno  - Sputnik Srbija
Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“

Naš sagovornik kaže da su svesni da se u Srbiji dnevno potroši više alkohola i dezinfekcionih sredstava nego što oni proizvedu, ali da i ta proizvodnja znači, jer je, u trenutku kada sve zemlje medicinska sredstva pokušavaju da nabave ili zadrže za sebe, smanjen pritisak na uvoz.

Oprez na 1. mestu

Jevtović ističe da svi radnici u kompaniji nose epidemiološke maske i rukavice i da izuzetno vode računa o higijeni radnog prostora.

„Mi više puta tokom dana dezinfikujemo sve prostorije. Svako transportno vozilo se detaljno dezinfikuje – i kabine i spoljašnjost, a sa njima i vozači. Vozači koji nisu iz Srbije dolaze i odlaze u pratnji policije i sve vreme sede u kabini dok se roba utovaruje i istovaruje“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
© Foto : Sputnjiku ustupio Rade JevtovićRadne prostorije dezinfikuju se nekoliko puta dnevno
Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno  - Sputnik Srbija
Radne prostorije dezinfikuju se nekoliko puta dnevno

Podsećamo, „Vino Župa“ je kompanija koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića, poput rakije i vina, i bezalkoholnih proizvoda od voća. Najveći je neto izvoznik iz Rasinskog okruga već 15 godina, a više od 10 godina je najveći izvoznik vina i voćnih vina za Rusku Federaciju.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala