Preti li Rusiji recesija zbog pandemije i naftne krize?

CC0 / Pixabay / Okidač za recesiju mora da bude takozvani šok
 Okidač za recesiju  mora da bude takozvani šok    - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centar za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze (CMAKP) objavio je izveštaj o perspektivama ekonomske situacije u Rusiji u kontekstu krize zbog pandemije virusa korona i naftne krize, iznoseći predviđanje da Rusiju očekuje dvogodišnja recesija.

U analizi se navodi da se situacija oko pandemije i krize na naftnim tržištima odvija po „šok scenariju“ i da zbog toga neće biti moguće izbeći recesiju i, kao posledica toga, porast broja nezaposlenih i porast nivoa siromaštva.

Autori izveštaja iznose pretpostavku da bi, zbog kombinacije tzv. karantinskog šoka, praćenog obustavom rada čitavih sektora poslovanja, i dramatičnog pada prihoda od nafte u Rusiji ta kriza mogla da bude ozbiljnija nego u svetu.

Prema konstruktivnoj varijanti, prioroteti u privredi zemlje biće sprečavanje porasta stope nezaposlenosti i podrška prihodima stanovništva, investicione aktivnosti, rublja i obuzdavanje inflacije.

U tom slučaju pad BDP bi se održavao na nivou između 2,3  i 2,5 odsto tokom ove godine i između 0,5 i 0,8  odsto naredne godine.

Bez aktivne podrške države recesija bi bila još jača, pa bi tako pad BDP mogao da bude od 3-3,3 odsto ove godine, odnosno od 0,8-1 odsto sledeće godine.

Iz Kremlja je ranije danas saopšteno da se treba pripremati za svetsku ekonomsku krizu, kao i da produžetak neradnih dana u Rusiji predstavlja veliko opterećenje za privredu zemlje.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala