Preopterećenje internet mreže u Rusiji: Ograničava se kvalitet onlajn sadržaja

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAntene za mobilnu telefoniju na krovu kuće. Zbog epidemije virusa korona, mnogi zaposleni rade od kuće, pa internet-kompanije primećuju značajan porast internet-saobraćaja.
Antene za mobilnu telefoniju na krovu kuće. Zbog epidemije virusa korona, mnogi zaposleni rade od kuće, pa internet-kompanije primećuju značajan porast internet-saobraćaja. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar komunikacija Rusije Maksut Šadajev uputio je pismo najvećim ruskim internet-kompanijama sa molbom da ograniče kvalitet onlajn-videa na svojim resursima zbog povećanog saobraćaja na mreži.

U pismu se ističe da se zbog broja građana koji se nalaze u samoizolaciji zbog pandemije virusa korona, primećuje značajan rast internet-saobraćaja i, kao posledica toga, povećano opterećenje mreže. Zbog toga korišćenje „striming“ servisa i učenja preko interneta posebno utiče na mogućnost mreže da se izbori sa opterećenjem.

Šadajev smatra da na taj način, dok je na snazi ukaz predsednika Rusije o produženju neradnih dana do kraja meseca, treba preduzeti mere za optimizaciju objavljenog sadržaja.

Konkretno, treba onemogućiti automatsku reprodukciju audio-vizuelnog sadržaja na sajtovima i aplikacijama, i ograničiti maksimalni nivo kvaliteta reprodukcije video sadržaja.

Tako za mobilne aplikacije ograničenje treba da bude na nivou od 720 piksela, a za sajtove – 1080 piksela.

Ministarstvo je ovo pismo uputilo svim kompanijama koje emituju sadržaj na internetu, među kojima su društvene mreže „VKontakte“, „Odnoklasniki“, pretraživač „Jandeks“, „Rambler grupa“, kao i mesindžer „Telegram“. 

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,2 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 64 hiljade ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala