Maršalov plan - sad ili nikad

CC0 / piksabej / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski premijer, Pedro Sančez pozvao je EU da uspostavi novu verziju Maršalovog plana kako bi stimulisala pokretanje evropske ekonomije nakon krize KOVID19.

Pedro Sančez je u otvorenom pismu liderima EU 27 ocenio da Evropa prolazi koroz "najdublju krizu od Drugog svetskog rata" i zatražio mobilizaciju značajnihjih sredstava za oporovak evropske ekonomije nakom pandemoije KOVID19.

Predsednik Vlade Španije ocenjuje da se Evropa i sada nalazi u ratu sa nedvidljivim protivnikom što, prema njegovim rečima, ugrožava budućnost evropskog projekta.“

"Evropa mora uspostaviti ratnu ekonomiju i pokrenuti otpor, obnovu i ekonomski oporavak. Da bismo to postigli, moramo mobilizovati značajna sredstva kroz plan koji smo nazvali novim Marsalovim planom. Za to je potrebna podrška svih država članica EU", napisao je Sančez.

On pozvao na solidarnost i izbegavanje "pukotina" između severa i juga Evrope, prenosi B 92.

Konkretno, Pedro Sančez je zatražio stvaranje evropskog mehanizma grancija za zaduživanja, uspostavljanje zajedničke kupovine medicinske opreme i razvijanje plana za brz i snažan oporavak kontinenta.

"Radi se o sada ili nikada jer u pitanju je budućnost Evrope", zaključio je Sančez.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala EU da dogovori ambiciozan budžet za narednih 7 godina koji bi, prema njenim rečima, trebalo bi da ima formu novog "Maršalovog plana" kako bi se podstakao oporavak Evrope od krize izazvane korona virusom.

"Mislim da evropski budžet treba da bude Maršalov plan koji iznosimo zajedno kao EU za evropske građane", poručila je fon der Lajen iz Brisela.

Maršalov plan, nazvan po američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu koji je predložio tu ideju, bila je inicijativa američke vlade na kraju Drugog svetskog rata da ubrizga pomoć od 12 milijardi evra kako bi se pomogao oporavak Evrope od ekonomskih, materijalnih i psiholoških posledica rata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala