Kisindžer: Korona može uzrokovati propast svetske ekonomije, svet neće biti isti

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je da bi virus korona mogao uzrokovati propast svetske ekonomije čiji oporavak će potrajati generacijama ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.

On je u tekstu objavljenom u Vol Strit Džurnal naveo da je Bela kuća napravila „solidan posao u izbegavanju neposredne katastrofe“, ali i da američka vlada mora raditi dugotrajno učinkovito kako bi pobedila opasnu bolest, ne samo da bi povratila poverenje svih Amerikanaca, nego i celoga sveta.

„Kad završi pandemija virusa korona, ustanoviće se da su institucije mnogih zemalja doživele neuspehe. Nije bitno hoće li ta ocena biti objektivna ili ne. Realnost je da svet više nikada neće biti isti nakon korone“, piše Kisindžer, a prenosi portal Indeks.

On je kazao i da Amerika mora brzo raditi na pronalasku leka, založiti se za obnovu svetske ekonomije i zaštititi „liberalni svetski poredak“.

„SAD sam ne može pobediti virus, treba mu pomoć ostatka sveta“, rekao je Kisindžer.

On je podsetio na finansijsku krizu 2008. godine te istakao da je trenutno stanje mnogo kompleksnije zbog toga što je virus uticao na globalnom nivou, zatvorene su škole, restorani i praktikuje se socijalna distanca.

Ističe da je potrebno razviti posebne programe koji će pomoći popraviti štetu uzrokovanu globalnim karantinom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala