Sastanak OPEK-a plus pomeren na 9. april

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sastanak članica OPEK-a plus odložen je za 9. april, izjavila je portparolka Ministarstva energetike Azerbejdžana Zamina Alijeva.

Ranije je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao da je planirano da sastanak OPEK-a bude održan 6. aprila putem video-linka i to na nivou ministara energetike.

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom na svetskom energetskom tržištu izjavio je za RIA Novosti u subotu da je većina država članica OPEK-a saglasna da smanji nivo proizvodnje „crnog zlata“, a da je samim tim verovatnoća da će dogovor biti postignut 6. aprila prilično velika.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da reči o eventualnom smanjenju nivoa proizvodnje nafte može biti isključivo ako se to bude sprovodilo na „partnerski“ način.

Početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

zbog kraha Sporazuma OPEK plus i pandemije virusa korona prošlog meseca cena nafte Brent pala za skoro 55 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala