"Otrovni zeleni zmaj" približava se Suncu

CC0 / piksabej / Kometa
Kometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zelena kometa sa opasnom supstancom u jezgru - cijanogenom - približiće se Suncu krajem maja i biće vidljiva golim okom, izjavila je za Sputnjik astronom iz moskovskog planetarijuma Ljudmila Košman.

"Možda će postati najsjajnija kometa na našem nebu u poslednjih sedam godina. Zbog solarnog vetra počinje da formira repove: jedan od gasa, drugi od prašine, zbog čega dramatično sija", rekla je Košmanova.

"Boja zavisi od gasova koji se nalaze u jezgru komete. Zelenu boju daje cijanogen, jer ultraljubičasto zračenje deluje na molekule cijanogena i oni počinju da fluoresciraju", precizira Košmanova.

​Cijanogen je nadražujući gas za oči i respiratorni sistem. Njegovo udisanje može izazvati vrtoglavicu, nesvesticu, konvulzije, pa čak i smrt.

24. maja kometa će se približiti Zemlji na maksimalnoj udaljenosti od 117 miliona kilometara. 31. maja približiće se Suncu na udaljenosti od 38 miliona kilometara, odnosno proći će bliže od Merkura.

Ova kometu, koju zbg toksičnog sadržaja nazivaju "otrovni zmaj", uočio je 28. decembra 2019. godine ATLAS, sistem za otkrivanje potencijalno opasnih asteroida. Tada je bila vrlo mala.

"Kako se bliži Suncu, kometa počinje brzo da isparava", objašnjava Košmanova.

Poslednji put kada je ova kometa prošla blizu Zemlje bio je početkom četvrtog milenijuma pre nove ere, kada je istorija egipatske civilizacije tek počela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala