Avio-industriju čeka dugotrajan oporavak zbog pandemije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAvion "Boing 737-800" avio-kompanije "Pobeda" na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi
Avion Boing 737-800 avio-kompanije Pobeda na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Popunjenost mesta međunarodnih aviona opao je za gotovo 80 odsto u odnosu na godinu pre, a polovina aviona međunarodnih kompanija nalazi se u hangarima, zbog čega će avioindustriji možda trebati godine za oporavak od pandemije virusa korona.

Avio-prevoznici uključujući Junajted Erlajns Holding i Er Nju Zeland su upozorili da će iz krize izaći smanjeni, a postoje strahovi da drugi možda neće preživeti.

"Verovatno se, kada pandemija bude popustila, stvari neće vratiti u razmere kakve smo imali početkom godine", rekao je Olivier Ponti, potpredsednik kompanije Forvard Kis i dodao da je moguće da će mnoge avio-kompanije propasti, a da će ostale morati da snižavaju cene kako bi privukle potražnju.

Forvard Kis je objavio da je broj mesta međunarodnih avio-kompanija u nedelji od 30. marta do 5. aprila smanjen na 10 miliona, u odnosu na 44,2 miliona od pre godinu dana.

Kompanija OAG rekla je da je izgubljeno nekoliko godina rasta industrije i da bi moglo potrajati do 2022. ili 2023. godine pre nego što se količina letova vrati na nivo koji je očekivan 2020. godine, prenosi hrvatski Indeks.

Kompanija "Cirium", koja takođe obrađuje podatke o vazduhoplovstvu, objavila je da je oko polovine svetske flote aviona u hangarima.

"Iako će mnogi od njih biti privremeno u skladištima, mnogi od tih aviona nikada neće nastaviti s uslugom", rekla je analitičarka Koven Helen Beker i dodala da veruje da će vazduhoplovna industrija izgledati bitno drugačije kada iziđemo iz pandemije.

Proizvođači aviona razmatraju drastične rezove u proizvodnji širokotrupnih aviona zbog pada potražnje za najvećim putničkim avionima, rekli su izvori proizvođača i dobavljača.

Isporuke aviona dugog dosega, kao što su "boing" Co 777 ili 787 i "erbas" SE A350 ili A330, posebno su teško pogođene jer avio-kompanije traže odlaganje plaćanja.

"Vlade moraju da osiguraju da avio-kompanije imaju dovoljan novčani protok da prežive ovo razdoblje", rekao je Konrad Kliford, potpredsednik Azijsko-pacifičke regije u Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni prevoz.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala