Varšava: Delegacija premijera ne ide u Smolensk, kriva Moskva

© Depositphotos.com / DroneInWarsawZastava Poljske u Varšavi
Zastava Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Poljske neće ići u Smolensk 10. aprila na godišnjicu avio-katastrofe u kojoj je poginuo tadašnji predsednik Leh Kačinjski. Varšava krivicu za to svaljuje na Rusiju.

„Doneta je odluka da se poseta Smolensku planirana za 10. april pomeri“, rekao je za poljsku televiziju šef kancelarije premijera Mihail Dvorčik.

Poljska delegacija je, inače, planirala da održi komemorativni skup na mestu pada aviona u kojem se nalazio Kačinjski, ali i kod Katinske šume, mestu stradanja Poljaka 1940. godine.

Prema planu, u Smolensk je trebalo da putuje šef vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika, kao i premijer Mateuš Moravjecki.

„Premijer je sa delegacijom trebalo da oda počast poginulim oficirima u Katinskoj šumi i žrtvama avio-katastrofe kod Smolenska. Od početka februara vodimo dijalog s našim ruskim partnerima, ali danas do ponoći predstavnici RF, bez obzira na deklarativnu saglasnost s tom posetom, nisu dali pisani odgovor na plan posete delegacije vlade“, rekao je sinoć on.

Zbog toga, dodao je, nije moguće organizovati posetu u skladu sa bezbednosnim procedurama koje primenjuju poljske službe i zato smo doneli takvu odluku.

„Ali posete će biti, kasnije“, uveren je Dvorčik.

Avion Tu-154, u kojem se nalazio Leh Kačinjski, srušio se 10. aprila 2010. godine prilikom sletanja na aerodrom u ruskom gradu Smolensku, a osim predsednika, u avionu je bilo još 96 osoba.

Međudržavni vazduhoplovni komitet je 2011. godine objavio završni izveštaj o rezultatima tehničke istrage, prema kojem je odluka posade da ne ode na alternativni aerodrom prepoznata kao direktni uzrok pada aviona, a sistemski uzroci bili su nedostaci u obezbeđivanju leta i pripreme posade.
Prva poljska komisija pod rukovodstvom bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jeržija Milera došla je do sličnih zaključaka i nazvala kao uzrok katastrofe spuštanje ispod dozvoljenog minimuma predsedničkog aviona, koji je krenuo da sleće uprkos gustoj magli.

Kasnije se poljsko rukovodstvo nije složilo sa izveštajem Međunarodnog komiteta i zaključcima Milerove komisije i odlučilo je da formira drugu komisiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala