Užički Supermen se neće rukovati sa Putinom, ali će Putin probati užičku rakiju /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićMilovan Milutinović iz Užica je stigrao peške do Moskve i prešao je put dug 2640 kilometara
Milovan Milutinović iz Užica je stigrao peške do Moskve i prešao je put dug 2640 kilometara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Užičanin Milovan Milutinović (72), koga zovu i „užički Supermen“, sredinom februara krenuo je pešice za Rusiju kako bi se na Dan pobede u Moskvi rukovao sa ruskim predsednikom Putinom i poklonio mu rakiju staru 50 godina. Posle 45 dana i niza peripetija, stigao je u rusku prestonicu, ali će zbog pandemije virusa već sutra biti vraćen u Srbiju.

Milutinović se danas u Ambasadi Srbije u Moskvi sreo i sa ambasadorom Miroslavom Lazanskim, koji mu je obećao da će mu obezbediti avionsku kartu kako bi ipak prisustvovao svečanoj paradi na Crvenom trgu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMilovan Milutinović sa ambasadorom Srbije u Moskvi Miroslavom Lazanskim
Užički Supermen se neće rukovati sa Putinom, ali će Putin probati užičku rakiju /video/ - Sputnik Srbija
Milovan Milutinović sa ambasadorom Srbije u Moskvi Miroslavom Lazanskim

Sa rancem od 22 kilograma na leđima, srpskom trobojkom i transparentom sa natpisom „Putinu u pohode“ Milutinović je prepešačio 2.640 kilometara. U ambasadi je ostavio čuturu sa rakijom starom 50 godina, kako bi diplomatskim kanalima bila uručena ruskom predsedniku, kad već sam nije uspeo da se sa njim sastane.

Užički Supermen će ipak doći na Paradu

Vidno razočaran što mu je korona poremetila planove, „užički Supermen“ se u Srbiju vraća u subotu, letom sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo sa još 120 srpskih građana za koje je Vlada Srbije obezbedila let do Beograda.

Do ruske prestonice stigao je za 45 dana. Tokom putovanja se suočavao sa brojnim problemima, ali sve je izdržao, kako kaže, iz ljubavi prema Rusiji i ruskom predsedniku.

„Mogli bi ljudi da snime igrani film i mislim da bih za to mogao da dobijem Oskara, jer ovo što sam ja proživeo u ovim godinama ne bi niko – nosio sam se sa nevremenom i problemima, spavao sam u kanalima, na putu, na klupama, stajalištima. Mislim da to prevazilazi sve ljudske mogućnosti“, priča Milutinović za Sputnjik.

Kako bi prisustvovao paradi na Crvenom trgu i rukovao se sa ruskim predsednikom, koga izuzetno poštuje, spreman je da ponovo dođe u Moskvu – ovog puta avionom. Na pitanje šta bi rekao Putinu da se sa njim sreo u Moskvi, Milutinović kaže:

© Sputnik / Aleksandar MilačićČutura sa rakijom starom 50 godina, namenjna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu
Užički Supermen se neće rukovati sa Putinom, ali će Putin probati užičku rakiju /video/ - Sputnik Srbija
Čutura sa rakijom starom 50 godina, namenjna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

„Šta bih mu rekao?! Rekao bih mu da je najvažnija ličnost čovečanstva koja je ikad postojala na zemaljskoj kugli, da je čovek koji je posle Isusa Hrista došao  Bog ga je poslao; da je pravoslavac, veliki političar i još veći sportista, čovek, humanista, realista. Čovek koji pleni svojim šarmom i osvaja ljude i svet sa pravdom... Rekao bih mu da je to poenta nas Srba koji ga zaista obožavamo i poštujemo. Rekao bih mu i da mi je velika čast i želja da mi pruži ruku – ništa više. Ne trebaju mi nikakve nagrade, to bi mi bila najveća satisfakcija".

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Putin odložio Paradu pobede

► Ruski vojnici u snežnom pohodu od 8.500 kilometara do Moskve /video/

► Svetski podvig Užičanina: Poneo sam rakiju za Putina, samo još da dopešačim do Moskve /video, foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala