Sa Puškinom na „dači“: Kako izgleda dan Moskovljana u seoskom karantinu

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDača u Podmoskovlju
Dača u Podmoskovlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kao što to često biva u Rusiji, sve počinje i završava se čuvenim ruskim pesnikom Aleksandrom Puškinom, piše francuski list „Kros“ i navodi kako su mnogi Moskovljani odlučili su da karantin provedu na „dači“, odnosno u svojim vikendicama.

Jedan od njih, penzioner Valerij Šiptov, ispričao je za francusko izdanje da je veoma zadovoljan životom na selu i da planira da čita Puškinove stihove.

Izdanje navodi da je period Puškinove izolacije u Boldinu za vreme kolere bio njegov najplodotvorniji stvaralački period, a da je za penzionera Šiptova boravak u izolaciji mogućnost da se okupi sa porodicom.

 „Sve će otići i sve će proći, otići će sve brige i panika, opet će putevi postati ravni i vrtovi će opet biti puni cveća“, napisao je Puškin 1827. godine dok je boravio u karantinu.

Penzioner je ispričao kako izgleda život u vikendici udaljenoj od Moskve 50 kilometara, u kojoj vreme provodi da ženom i sedmogodišnjom unukom. 

 „Sa unukom Vasilinom nikada nam nije dosadno, stalno se igramo s njom! Njeni roditelji su morali da ostanu u Moskvi zbog posla. Izlazimo napolje minimalno“, rekao je penzioner i dodao da ume da koristi „Vocap“ i školski sajt, a da je internet konekcija tamo prilično dobra.

Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju. - Sputnik Srbija
KVIZ: Činjenice o Puškinu koje niste učili u školi

On je rekao na „dači“ imaju grejanje a da je prodavnica odmah iza ćoška i da uživa u trenutnom „improvizovanom“ životu na selu.

„Sa našim stablima jabuka i Puškinovim delima imamo sve dok čekamo kraj epidemije“, uz osmeh je rekao Valerij Šiptov.

Dača je ruski naziv za vikendicu, koja se često nalazi izvan ruskih gradova i po definiciji je rezervna opcija stanovanja mnogim Rusima. U savremenoj Rusiji, pored konzerviranja povrća, priča za laku noć i izleta u šumi, ona pruža kutak slobode, ujedinjenja, a u ovakvim vremenima pruža i sigurnost od virusa korona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala