Putin: Smanjenje proizvodnje nafte moguće samo ako se to bude radilo „partnerski“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da reči o eventualnom smanjenju nivoa proizvodnje nafte može biti isključivo ako se to bude sprovodilo na „partnerski“ način.

Kako je istakao, to smanjenje bi moglo biti u visini od 10 miliona barela dnevno, ili možda malo više od toga.

„Sve zemlje su zainteresovane za dugoročnu stabilnost na naftnom tržištu. Stav Rusije je da je neophodno ujediniti napore kako bi se to postiglo, a Moskva je spremna i na saradnju sa Vašingtonom kako bi se tržište izbalansiralo, a proizvodnja smanjila“, istakao je on.

Putin je ocenio i da je za Rusiju veoma komforna cena od 42 dolara za barel, te da je ruski budžet „nabaždaren“ na tu cifru.

Istovremeno, on je rekao i da je razlog zbog čega je uopšte došlo do pada vrednosti „crnog zlata“ pandemija koronavirusa koja je dovela do pada potražnje za tim energentom.

„Neophodno je uzeti u obzir interese svih partnera kada je reč o energetskom tržištu, samo u tom slučaju je moguće postiči pravedan dogovor i izbalasnirano tržište. Rusija nikad nije težila ka tome da cena nafte bude izuzetno visoka ili pak izuzetno niska. Rusija se uvek zalagala za dugoročnu stabilnost na energetskom tržištu“, zaključio je Putin.

Istovremeno, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak najavio je da će 6. aprila biti održan sastanak OPEK-a plus putem video-linka. Susret će biti održan na nivou ministara energetike.

Pročitajte još: Tramp najavljuje dogovor Rusije i Saudijske Arabije, Kremlj demantuje

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala