Putin naložio: Postepeno uvesti na puteve automobile sa auto-pilotom

© Foto : YANDEXAutomobili sa auto-pilotom kompanije „Jandeks“ u centru Moskve (foto iz arhive)
Automobili sa auto-pilotom kompanije „Jandeks“ u centru Moskve (foto iz arhive) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je Vladi da organizuje testiranje automobila sa auto-pilotom i da počne postepeno da ih uvodi na javne puteve, navodi se na sajtu Kremlja.

„Vlada Rusije, uz učešće zainteresovanih organizacija i predstavnika naučno-tehnološke poslovne zajednice, treba da razvije kompleks mera za testiranje i postepeno uvođenje na javne puteve visokoautomatizovanih transportnih vozila bez prisustva inženjera u njima, imajući u vidu njihovu komercijalnu eksploataciju u posebnim subjektima Rusije", navodi se u saopštenju.

Rok za realizaciju je 31. maj 2020. godine.

U skladu sa dokumentom koji je obajvljen na sajtu, osim u Moskvi i Tatarstanu, automobili sa auto-pilotom se od 1. marta testiraju i u Vladimirskoj, Lenjingradskoj, Moskovskoj, Nižegorodskoj, Novgorodskoj i Samarskoj oblasti, kao i u Čuvašiji, Hanti-Mansinskom i Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu, Krasnodarskoj pokrajini i Sankt Peterburgu.

© Sputnik / Irina DmitrievaAutomobili sa auto-pilotom kompanije „Jandeks“
Putin naložio: Postepeno uvesti na puteve automobile sa auto-pilotom - Sputnik Srbija
Automobili sa auto-pilotom kompanije „Jandeks“

U ruskoj prestonici testiranja sprovodi „Jandeks“, dok se u Tatarstanu testiranje obavlja na teritoriji fabrike „Kamaz“.

„Obratili smo pažnju u kojim regionima postoje proizvođači visokoautomatizovanih transportnih sredstava. Polazeći od tih podataka, sastavljen je spisak subjekata, gde su proizvođači zainteresovani za testiranje ovih vozila“, izjavio je portparol tehničkog direktora programa „Glonass“ Jaroslav Fedosejev.

Prema njegovim rečima, kompanija „Starlajn“ iz Sankt Peterburga će u tom gradu testirati svoj vozila „Škoda superb“.

Fedosejev je istakao da se trenutno, u skladu sa ukazom Vlade, tokom testiranja u svakom vozilu sa auto-pilotom mora nalaziti inženjer, koji u svakom momentu može preuzeti kontrolu nad vozilom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala