Peticija javnih ličnosti upućena Irineju: Odbranite pravo na liturgiju!

© Foto : Zadužbina svetog manastira HilandaraHilandar - doček praznika Vaskresenja Hristovog, liturgija pod otvorenim nebom
Hilandar - doček praznika Vaskresenja Hristovog, liturgija pod otvorenim nebom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na portalu „Stanje stvari“ objavljeni su pismo i peticija kojim se vernici, na čelu sa akademicima i javnim ličnostima, obraćaju patrijarhu Irineju sa molbom da se i u novim uslovima odbrani pravo na održavanje liturgije i prisustvo na njoj.

U pismu se od patrijarha traži da od državnih vlasti zahteva da se odluka o slobodi kretanja prilagodi pravu vernika u Srbiji da učestvuju na liturgijama tokom posta i na Uskrs.

„Molimo Vas da zahtevate od državnih vlasti da se vremenski okvir ograničenja slobode kretanja prilagode pravu pravoslavnih vernika da učestvuju na svetim liturgijama“, stoji u molbi patrijarhu Irineju.

Liturgija u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija
SPC: Nećemo prestati sa pričešćivanjem, oko toga nema rasprave

Potpisnici se pozivaju i na članove Ustava Srbije o slobodi veroispovesti u uslovima vanrednog stanja.

„Molimo Vas da državne vlasti upozorite da bi prema čl. 202. Ustava Republike Srbije svako ograničenje slobode veroispovesti bilo protivustavno, pošto u uslovima vanrednog stanja sloboda veroispovesti ujemčena čl. 43. Ustava ima karakter apsolutnog prava.“

U pismu se apeluje na patrijarha i da upozori vlasti „da se u uslovima vanrednog stanja ne smeju zloupotrebiti stavke Ustava koje predviđaju da se izuzetno zakonom mogu propisati izvesna ograničenja slobode veroispovesti“. Takođe navode da se potpuna zabrana učešća na liturgijama ne može doneti u vanrednom stanju.

„Ni tada se, shodno čl. 18. Ustava, ne sme uticati na suštinu zajemčenog prava, tako što bi se pravoslavni vernici potpuno lišili prava učešća na bogosluženju, a to se prema čl. 202. Ustava posebno ne može učiniti uredbama sa zakonskom snagom, koje se donose tokom vanrednog stanja.“

Među potpisnicima peticije nalaze se prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Miloš Ković, književnik  Nikola Malović, akademik Predrag Piper, dr Dušan Proroković, prof. dr Slobodan Reljić, prof. dr Slobodan Samardžić, prof. dr Srđa Trifković i mnogi drugi.

Pismo u celosti možete pročitati ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala