Postavljeni tankovi za dezinfekciju stambenih zgrada u Beogradu

Pratite nas
Tankovi sa dezinfikacionim sredstvima koje će građani moći da koriste za dezinfekciju zgrada u kojima žive, postavljeni su danas u Beogradu.

Tankovi se trenutno nalaze na pet lokacija: u Zemunu, Starom gradu, Čukarici, Novom Beogradu i Paliluli, a do kraja dana će biti postavljeni na svih 18 planiranih teritorija, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Sve opštine su dobile sugestiju gde da postave tankove i kako će organizovati distribuciju tog sredstva građanima“, rekao je Tanjugu Radojičić.

U tankovima se nalazi rastvor natrijum hipohlorit 0,1 postotni i građani će u toku dana moći da ga uzmu u određenoj količini.

Uz tankove i uputstvo za dezinfekciju zgrada

Uz to će dobijati i upustvo kako treba da se ponašaju i šta treba da dezinfikuju — prekidače, gelendere, poštanske sandučiće.

Gradonačelnik objašnjava da ispred zgrade treba da stoji krpa natopljena tim sredstvom, kako se virus ne bi unosio unutar stambene jedinice.

„Kako se bude trošilo, tako ćemo i dopunjavati tankove, ali i proceniti da li treba da ih ima na više lokacija“, istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan od načina u pokušaju da se virus korona ubije dezinfekcijom.

Data je i naredba opštinama da angažuju one subjekte koji su pre epidemije radili dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i da sa njima profesionalno čiste ulaze i zgrade.

„Zavod za biocide i medicinsku ekologiju radi dezinfekciju onih zgrada, ustanova i pozicija koje epidemiološka služba proceni da treba. Oni sa 21 ekipom od prvog dana aktivno rade na tome. Pojačavamo te ekipe i povećavamo broj ljudi koji će raditi sa njima“, dodaje on.

Intenzivirano prskanje ulica

Kaže da se ovih dana intenzivirano obavlja i prskanje međublokovskih prostora i ulica.

„Ceo krug počinje pranjem ruku i nošenjem zaštitnih maski i rukavica, a i pridržavanjem pravila distance. Svako u svom segmentu treba da dâ svoj doprinos u borbi protiv virusa korona“, istakao je Radojičić.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić pozvao je sve građane i predsednike stambenih jedinica da dođu i da preuzmu dezinfekciono sredstvo.

„U toku dana ćemo dobiti i prikladnu ambalažu za sredstvo, a količine će biti razdeljene u zavisnosti od površine koja treba da se dezinfikuje. Apelujem na građane Zemuna, a i Beograda, da se pridržavaju svega onog što struka kaže“, rekao je Matić.

Predsednik Zemuna pozvao je sve građane te opštine da se jave na telefone 011/6350-012, 011/3168- 088, 011/3778-470 u terminima od 8 do 17 sati ukoliko im je neophodna pomoć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala