Kina zahvaljuje ruskim medijima na objektivnom informisanju o pandemiji virusa korona

© AP Photo / Ng Han GuanPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing zahvalila je na brifingu za novinare ruskim medijima na objektivnom i profesionalnom izveštavanju o pandemiji virusa korona i naporima kineske vlade da prevaziđe krizu.

„Pre svega želim da se zahvalim našim ruskim prijateljima, svim ruskim medijima. Od početka pandemije uradili ste brojne objektivne članke i reportaže, verno se izvestili o naporima kineske vlade i dali ste pozitivnu ocenu merama primenjenim u Kini i postignutim rezultatima, ispoljivši duh profesionalizma i privrženosti poslu“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, Peking to doživljava kao izraz prijateljstva ruskog naroda prema kineskom.

S druge strane državni sekretar SAD Majk Pompeo optužio je nedavno Rusiju, Kinu i Iran za širenje dezinformacija o koronavirusu.

„Videli smo da one (dezinformacije) dolaze iz država, kao što su Kina, Rusija i Iran“, rekao je Pompeo nedavno novinarima.

Upravo je Hua reagovala na te optužbe rekavši da širenje dezinformacija o epidemiji virusa korona nije u interesu Kine.

„Američki zvaničnici izjavljuju da Kina širi lažne informacije i propagandu, samo ne znam na koje lažne informacije misle? Na uspeh Kine u borbi protiv epidemije ili na pružanje humanitarne pomoći drugim zemljama?“, istakla je Hua.

Ona je rekla da je Kina od samog početka epidemije zauzela transparentan, otvoren i odgovoran stav, blagovremeno deleći informacije o epidemiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim državama, uključujući i SAD.

I portparolka MIP Rusije Marija Zaharova oglašavala se povodom sličnih optužbi iz EU.

Ona je pozvala Brisel da se usredsredi na pružanje pomoći državama koje su pogođene koronavirusom, a ne da se bavi imaginarnom „ruskom pretnjom".

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala