Amerika: Turska je žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu

© AP Photo / Turkish Defence Ministry via APIstovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj
Istovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu, izjavila je stalna predstavnica SAD Kej Bejli Hatčinson uoči samita ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a. Ona je pozvala Ankaru da ukloni ruske sisteme PVO S-400 i da dozvoli snagama NATO-a da joj „pomognu da zaštiti civile u Siriji“, prenosi turski list „Džumurijet“.

Kako je ranije najavljeno, Turska planira da ovog meseca uvrsti u stroj ruske sisteme PVO S-400 koje je ranije kupila. Zbog toga Amerikanci ponovo pokušavaju da ubede Ankaru da odustane od korišćenja ruskih sistema, podseća turski list.

Kako se navodi, stalna predstavnica SAD u NATO-u Kej Bejli Hatčinson izjavila je da Vašington neće ignorisati zahtev Turske da „pruži podršku u sferi PVO“ u području Idliba. 

Hatčinsonova tvrdi da Amerikanci planiraju da dostave paket neophodnih mera pomoći Turskoj, prenosi „Džumurijet“.

„Nadamo se da će Turska pružiti otpor sirijskoj agresiji koju podržava Rusija i tokom koje su poginuli brojni turski vojnici“, istakla je Hatčinsonova.

Ona je dodala da se nada da će Ankara odustati od korišćenja ruskih sistema S-400, jer su oni „prepreka za određene sisteme koje bi Amerikanci mogli isporučiti Turskoj u cilju suprotstavljanja mogućim sirijskim napadima“.

„Nadamo se da će Turska, kao žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu, skloniti ruske sisteme PVO koji se nalaze u centru Ankare i dozvoliti nam da joj pružimo pomoć kako bi zaštitila civile u Siriji“, zaključila je stalna predstavnica SAD u NATO-u.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B koji povezuje Latakiju i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala