Zaharova: Zapad i u eri pandemije cenzuriše tekstove o NATO agresiji na SRJ

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je nedavnu odluku Fejsbuka da blokira stranicu portala „Vostok“ zbog objavljivanja članaka o godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju rekavši da to predstavlja dokaz da se politička cenzura sprovodi čak i u najtežim uslovima kada se čovečanstvo bori za život.

Kako je navela, očigledno je da nekome iz administracije Fejsbuka ili među odgovornim za cenzuru nije „prijalo“ podsećanje na tragična dešavanja od pre 20 godina, kao i na sramotnu ulogu  tih zemalja koje su počinile agresiju protiv suverene države.

„Razlog tih ograničavajućih mera nije jasan, iako je u obrazloženju odluke napisano da je došlo do određenih kršenja građanskih normi. Međutim, budući da je ova odluka doneta odmah nakon što je informacija o godišnjici od NATO bombardovanja objavljena, navodi na misao da uopšte nije reč o slučajnosti“, naglasila je Zaharova.

Ona je dodala i da je čitava ova priča prošla prilično neprimetno, imajući u vidu situaciju sa pandemijom koronavirusa u svetu, međutim to je još jedan dokaz da se, uprkos semu, na zapadu sprovodi politička cenzura, da se krši princip slobode reči, i to uz već dobro poznat „antiruski kontekst“.

„Naravno da nam se to ne dopada, jer čak i u najtežim uslovima, kada se čovečanstvo bori protiv pandemije, čitav niz politički angažovanih struktura, uključujući i medije, koriste takve sramne metode cenzure iako bi se trebalo baviti sasvim drugim stvarima“, zaključila je Zaharova.

Kako je u ponedeljak saopštio glavni urednik „Vostoka“ Vanja Savićević, društvena mreža Fejsbuk blokirala je jedan stranicu nakon što je portal objavio članke o godišnjici NATO agresije 1999. godine.

„Domen Vostok zabranjen na Fejsbuku i nijedan korisnik ne može postavljati naše vesti na svoju stranicu, što je i situacija sa našom Fejsbuk stranicom. Nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje. Objavili smo članke o godišnjici početka NATO agresije na Jugoslaviju, a već onda neki korisnici nisu mogli da dele ove vesti, a već sutradan nam je zabranjeno da objavljujemo vesti sa našeg portala. Pored toga, sve vesti za poslednjih 10 godina našeg rada izbrisane su sa naše Fejsbuk stranice, što je oko 100 hiljada objava“, rekao je tada Savićević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala