Bez presedana: Za dve nedelje u Americi 10 miliona ljudi ostalo bez posla

© Flickr / OmadPešaci u Njujorku
Pešaci u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednje nedelje 6,6 miliona Amerikanaca podnelo je zahtev za dobijanje naknade za nezaposlene, navodi se u izveštaju Ministarstva za rad SAD. Nedelju dana ranije bez posla je ostalo još 3,3 miliona ljudi, čime je bilans nezaposlenih za 14 dana dostigao 10 miliona osoba.
„Brzina i raspon sa kojim pada tržište rada su bez presedana. Tako nešto nismo videli ni za vreme svetske finansijske krize (2008). Tako nešto nije bilo ni za vreme Velike depresije (1929-1939). Primetna je potpuna devastacija potrošačkog sektora“, rekao je ekonomista Konstans Hanter listu „Volstrit džurnal“.

Hanter prognozira da broj nezaposlenih može dostići i 20 miliona ljudi.

Poslednjih meseci, uoči epidemije virusa korone u SAD, nedeljno je podnošeno manje od 300 hiljada zahteva za pomoć nezaposlenima. Još 14. marta njihov broj je iznosio 282 hiljade ljudi. U jeku finansijske krize 2009. godine maksimalni broj zahteva nije prelazio 665 hiljada.

Prema poslednjim podacima, u SAD je broj zaraženih koronom prešao 216.000 ljudi, od čega je 5 hiljada umrlo. Ukupan broj zaraženih u svetu je prešao milion ljudi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala