Surove gazde: Lekare izbacuju iz stanova zbog straha od korone

© Sputnik / Viktor Černov / Uđi u bazu fotografijaNovogradnja u Beogradu
Novogradnja u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odmah po prodiranju pandemije virusa korona i u njihovu zemlju, Indijci su, na poziv premijera Narendre Modija, kao i toliki drugi širom sveta, stali kraj prozora kako bi aplauzom pozdravili lekare koji se bore da zauzdaju širenje smrtonosne bolesti.

Ubrzo zatim, indijski lekari su počeli da strepe od toga da će sugrađani pljeskati direktno po njima, ne spojenim dlanovima nego pesnicama. Strah od raznošenja virusa narastao je do takvih razmera da se ponegde preti indijskim lekarima angažovanim na lečenju onih koje je snašao kovid 19, kao i na testiranju potencijalnih pacijenata, navodi Politika.

Umorne od verovatno nikad napornijih smena u bolnicama, lekare, kao i sestre i drugo medicinsko osoblje, na povratku pred kućnim vratima presreću susedi, prestravljeni od pomisli na to da bi oni na sebi s posla mogli da ponesu i virus.

Komšije ih zasad samo upozoravaju na to da će biti „posledica” ako nastave da leče obolele od korone, dok su njihovi stanodavci iskoristili svoju moć za konkretnije korake: neke medicinare, zajedno s njihovim porodicama, po kratkom postupku su izbacili na ulicu, da idu bilo kuda, samo da to bude što dalje odatle, usred potpunog zamiranja zemlje zbog mera protiv zaraze.

Vlada je 24. marta, naime, na tri nedelje zatvorila sve poslovne objekte, obustavila javni prevoz i naložila stanovništvu, koje broji 1,3 milijarde ljudi, da ne izlazi iz kuća sem kada je to neizbežno.

Ako im je na početku epidemije glavna briga bila to da li će se i sami inficirati i uopšte vratiti kući, sada neki medicinari više nemaju bilo kakva četiri zida u koje bi mogli da smeste sebe i porodicu. Na to je u pismu vlastima opomenulo i Udruženje lekara Sveindijskog instituta medicinskih nauka u Nju Delhiju, preneo je „Tajms ov Indija”.

Nekoliko visokih zvaničnika, uključujući i premijera, osudilo je maltretiranje lekara i paradoksalno pretvaranje heroja u izgnanike, elitnog sloja u kastu „nedodirljivih”. Ministar zdravlja Harš Vardan poručio je da je „duboko očajan” zbog toga i pokušao da uveri javnost da se zdravstveni radnici pred odlazak s posla podvrgavaju strogim merama predostrožnosti kako ne bi izneli virus iz zdravstvenih ustanova.

Vlada indijske savezne države Delhi zapretila je i kaznenim merama stanodavcima koji izbacuju lekare u ovoj situaciji.

Osim lekara, prema navodima Rojtersa, Si-En-Ena i Al Džazire, uznemiravanje u Indiji trpe i dostavljači, kao i osoblje s avionskih letova, pre svega ono koje je redovno putovalo u inostranstvo pre nego što su takve linije privremeno ugašene zbog stavljanja zemlje u karantin, odnosno piloti i stjuardese koji su išli po Indijce „zaglavljene” u drugim državama nakon što su granice širom sveta zatvorene zbog pandemije.

Nepoželjni su postali svi koji su zbog stalnog kretanja ili dodira sa strancima lakše mogli da budu inficirani.

U najgorem položaju su možda ipak milioni siromašnih Indijaca koji su napustili „pečalbu” u gradovima, jer u njima više nema posla ni načina da se prehrane, i pošli, uprkos zabrani kretanja, ka rodnim selima, gde imaju porodicu koja će im pomoći da ne umru od gladi. U zavičaj, ponekad udaljen i stotinama kilometara, zaputili su se pešice, pošto prevoz ne radi. Prema pisanju „Gardijana”, reč je o ljudima svih starosnih dobi.

Neki od starijih i bolesnijih već su izdahnuli na putu. Indijskoj vladi strani mediji prigovaraju da nije pripremila naciju za karantin i da ga je objavila svega četiri časa pre nego što je stupio na snagu, ne ostavljajući vremena ljudima, prevashodno siromašnima, koji preživljavaju od sitnih nadnica za fizičke poslove, da nabave sve što im je nužno za tronedeljno zatvaranje u kuće.

Problema nema samo u Indiji, nego i u SAD. Kako objavljuje „Dejli bist”, i medicinske sestre u raznim delovima Amerike stanodavci pritiskaju da potraže drugi smeštaj. Za američke lekare sličnih navoda još nema. Možda i u SAD postoji neka vrsta „kastinskog sistema”, zbog kojeg lekari još nisu na udaru.

Pričitajte još: 

Srpska uz pomoć Srbije bije bitku protiv opasne pošasti

Pandemija uživo: Više od 900 hiljada zaraženih u svetu, u Srbiji preko hiljadu

Direktor bolnice u Ćupriji prebačen u Beograd, još devet radnika zaraženo koronom, 26 čeka rezultate

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala