Sputnjik istražuje: Kako će Srbija pomoći seljacima koji trpe veliku štetu zbog vanrednog stanja

© Foto : PexelsKrava
Krava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Registrovana poljoprivredna gazdinstva, radi ublažavanja posledica koronavirusa, moći će da računaju na povoljne kredite uz jedan odsto kamate, a proizvođači koji sada ne mogu svoju robu da plasiraju na pijace i u ugostiteljske objekte na direktnu finansijsku podršku.

Tako će Srbija pomoći seljacima koji trpe zbog vanrednog stanja. To je Sputnjiku izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji ipak, nije mogao da precizira koliki će se iznos sredstava iz paketa ekonomskih mera teškog pet milijardi evra, odnositi na poljoprivredu.

Teško je to kvantifikovati. Ali, kreditima za obezbeđenje likvidnosti za pravna lica, preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva, značajano su obuhvaćeni svi koji se bave poljoprivredom, a koji vode poslovne knjige. S druge strane, ministar finansija je najavio pojedine mere koje se tiču malih mlekara i proizvođača povrća jer su oni sada odsečeni od zelenih pijaca, ugostiteljskih objekata, hotela i ostalih turističkih sadržaja koji ne funkcionišu“, kaže Nedimović za Sputnjik.

Stiže pomoć seljacima koji trpe zbog vanrednog stanja

Od dve mere koje se tiču poljoprivrede, prva se odnosi na registrovana  gazdinstava i zadruge koji će radi održavanja likvidnosti i obrtnih sredstava moći da podignu povoljne kredite, uz jedan odsto kamate.

© Sputnik / Stefan ĐurićU vreme vanrednog stanja do povrća je moguće doći samo u marketu jer su zelene pijace zatvorene. Zato će seljaci dobiti direktnu finansijsku podršku, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Sputnjik istražuje: Kako će Srbija pomoći seljacima koji trpe veliku štetu zbog vanrednog stanja  - Sputnik Srbija
U vreme vanrednog stanja do povrća je moguće doći samo u marketu jer su zelene pijace zatvorene. Zato će seljaci dobiti direktnu finansijsku podršku, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Vrednost tog programa na koji osim poljoprivrednih gazdinstava,  mogu da računaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, je 2,2 milijarde evra. Država kao garant tih kredita još se dogovara sa komercijalnim bankama i kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, pravni okvir za rešavanja ovih pitanja trebalo bi da bude poznat narednih dana.

Finansijska pomoć za mlekare i prodavce na pijacama

Druga mera koja se tiče poljoprivrednika je, kako kaže Nedimović, ona koja direktno cilja najugroženije u poljoprivrednoj proizvodnji, a to su, pre svih, male mlekare, sektor povrća i svi oni proizvođači koji su povezani sa turizmom i zelenim pijacama, jer sada nisu u mogućnosti da plasiraju svoju robu.

Na pitanje kako će se konkretno njima pomoći, ministar poljoprivrede je bio jasan: finansijskom podrškom.

Na voćare se, kako napominje, to ne odnosi jer prvi plodovi stižu tek krajem aprila, početkom maja, ratarstvo nije aktuelno, sve agrotehničke mere se primenjuju na njivama.
Na pitanje da li su ugrožena poljoprivredna domaćinstva starijih, jer je njima zabranjeno kretanje, ministar kaže da se o tome vodilo računa tako što u selima dozvolu za kretanje imaju svi do 70 godina starosti. Time je, kako napominje, obuhvaćeno 95 odsto seoskih domaćinstava.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPčelarima starijim od 65 godina koji ne mogu da se kreću u vreme vanrednog stanja, ministar poljoprivrede je savetovao da za obilazak pčelinjaka nađu mlađe pčelare koji bi to radili, a koji mogu da dobiju dozvolu za kretanje i u vreme policijskog časa.
Sputnjik istražuje: Kako će Srbija pomoći seljacima koji trpe veliku štetu zbog vanrednog stanja  - Sputnik Srbija
Pčelarima starijim od 65 godina koji ne mogu da se kreću u vreme vanrednog stanja, ministar poljoprivrede je savetovao da za obilazak pčelinjaka nađu mlađe pčelare koji bi to radili, a koji mogu da dobiju dozvolu za kretanje i u vreme policijskog časa.

Naći mlađe pčelare

Pčelarima starijim od 65 godina koji negoduju što, uprkos prvobitnim najavama, ipak nisu dobili dozvolu za kretanje kako bi mogli da odu u pčelinjake da bi prihranili i održali pčele i spremili ih za pašu, Nedimović poručuje da nađu nekog mlađeg pčelara i tako reše problem. On podseća da je pčelarima mlađim od 65 omogućeno dobijanje dozvole za kretanje i u vreme policijskog časa.
Sada su u prvom planu životi ljudi, prvo da preživimo, zaključuje ministar poljoprivrede koji je kao i stari pčelari izrazio nadu da će biti i mera podrške i kada epidemija koronavirusa prođe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala