Reka kod Lazarevca azurno plava: Ne, ovo nije čudo prirode /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Reka Peštan kod Lazarevca preko noći je postala neprirodno plava. Nažalost, nije u pitanju čudo prirode, već je rezultat zagađenja.

Kažu meštani Malih Crljena - azurno plava reka sada protiče ovuda. I ne samo da boja bode oči, već ni druga čula nisu pošteđena, osećaju neprijatan miris.

Na društvenim mrežama ipak tvrde i još gore - nisu pošteđeni ni biljni i životinjski svet u njoj, a reka, koja se inače uliva u Kolubaru, “maltretirana” je i pre dva meseca bojenjem u ljubičasto.

Da je došlo do reka zagađena, za B92.net potvrdili su i iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Na teritoriji opštine Lazarevac 31. marta došlo je do zagađenja reke Peštan koja se uliva u Kolubaru. Uočena je plava boja u dužini od 2 - 3 kilometara”, navode iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Rekli su da su odmah po saznanju o zagađenju izašli na teren, izvršili uzorkovanje vode i obavestila nadležnu vodoprivrednu inspekciju.

Nakon uzimanja uzoraka u Nacionalnoj laboratoriji Agencije radiće se analiza opštih parametara, ukupni i rastvoreni teški metali kao i prioritetne i prioritetno hazardne supstance. Nakon urađenih analiza Agencija će obavestiti javnost i nadležne organe o rezultatima. Takođe, u saradnji sa nadležnom inspekcijom utvrdiće se potencijalni zagađivači ove reke.

Iz agencije napominju da sprovode monitoring kvaliteta voda u potpunosti usklađen sa standardima Evropske unije i godišnje izvrši analize preko 250.000 parametara.

Zagađivači, prema navodima ovog nadležnog tela, neće moći da iskoriste vanrednu situaciju.

„Iako smo prilagodili način rada u skladu sa vanrednom situacijom i preporukama Vlade Republike Srbije, redovno vršimo uzorkovanje vode na ulaznim profilima u našu zemlju kao dnevnim izveštajnim stanicama i nećemo dozvoliti da bilo kakva zagađenja prođu nedetektovana. Oštro osuđujemo ovakve postupke neodgovornih pojedinaca za koje smo uvereni da će u najskorijem roku biti kažnjeni na odgovarajući način“, ističu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Opština Lazarevac u saopštenju je navela da su pripadniciz Policijske stanice Lazrevac operativnim radom na ternu identifikovali jednog potencijalnih počinilaca. Navedeno je da se radi o licu D.S. iz Rudovaca, a da se za ostalim počiniocima i dalje traga.

I dalje nije objavljeno čime je reka obojena.

Na Jutjubu se pojavio i snimak pritoke Peštana na kojoj se vidi voda obojena u jarko crvenu.

Navedeno je da je snimljeno 2. marta 2020. godine u Baroševcu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala