Presek stanja: Koliko nuklearnih bojevih glava ima Amerika, a koliko Rusija

CC BY 2.0 / flickr / Kelly Michals / Rakete sa nuklearnim bojevim glavama RIM-2D
Rakete sa nuklearnim bojevim glavama RIM-2D - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je od septembra 2019. godine smanjila arsenal nuklearnih bojevih glava za 100 komada, dok je Amerika smanjila za svega tri, podaci su izveštaja koji je objavljen na sajtu američkog Stejt departmenta.

Kako se precizira, Rusija je u martu ove godine imala razmešteno ukupno 485 interkontinentalnih balističkih raketa, bilo da je reč o kopnenim, morskim ili vazdušnim lansirnim sistemima, a ukupan broj bojevih glava iznosio jer 1.326.

Sa druge strane, Amerika je na stanju početkom marta imala 655 raketa i 1.373 nuklearnih bojevih glava.

Kada je reč o lansirnim sistemima situacija se nije promenila, koliko su i Rusija i Amerika imale na stanju u septembru prošle godine, imaju ih i sada.

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) potpisan je od strane Rusije i SAD 8. aprila 2010. godine. U skladu sa dokumentom obe zemlje dužne su bile da u roku od sedam godina smanje broj nuklearnih bojevih glava na najviše 1.550 jedinica.

Pored toga, obe zemlje nisu smele da imaju više od 800 lansirnih sistema, bilo da je reč o kopnenim, morskim ili vazdušnim.

Ovaj sporazum ističe u aprilu naredne godine, stoga zvaničnici i Rusije i SAD redovno sprovode konsultacije kako bi se dokument produžio, ili pak zamenio novim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala