Nemački mediji: Rusija za vreme pandemije vodi sajber-rat protiv Zapada

CC0 / Unsplash / Kip slobode opremljen za preživljavanje pandemije virusa korona
Kip slobode opremljen za preživljavanje pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački list „Frankfurter Algemajne Cajtung“ optužio je Rusiju da sprovodi sajber-rat protiv Zapada za vreme pandemije virusa korona.

Povod za ovakve optužbe nemački list je našau u činjenici da je u Njujork u sredu stigao iz Rusije avion An-124 „Ruslan“ sa medicinskom opremom. Tom prilikom je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su avionu nalazila sredstva za dezinfekciju, zaštitne maske, naočare i respiratori, i istakao da je uveren da će i Vašington pomoći Moskvi ukoliko to bude bilo potrebno.

Međutim, nemački list dovodi u sumnju dobre namere ruskih specijalista.

„Za pohvalu je to što je Kremlj poslao Americi avion sa medicinskim maskama i opremom. S druge strane, bez obzira na pozive da smanji vojne aktivnosti, Moskva nastavlja da šalje bombardere dugog dometa u vazdušnu zonu iznad Atlantika. Pri svemu tome, ruska flota koja se neuobičajeno dugo nalazi na Baltičkom moru, po svemu sudeći, ne obavlja testiranja na Kovid-19 tamo“, izjavio je kolumnista Bertold Koler.

Prema njegovom mišljenju, Moskva nastavlja da vodi sajber-rat protiv Zapada za vreme pandemije.

Ranije su predstavnici Stejt departmenta istakli da su Rusija u SAD „pružale jedna drugoj humanitarnu pomoć u prošlosti i da će bez sumnje nastaviti to da rade u budućnosti“.

S tim u vezi, portparolka Ministartva inostranih poslova Rusije Marija Zarahova izjavila je da Moskva u potpunosti deli pristup Amerike.   

Džon Salivan - Sputnik Srbija
Ambasador SAD pozvao Ruse i Amerikance da se ujedine u borbi protiv virusa

Po tom pitanju se oglasio i italijanski ministar inostranih poslova Luiđi di Majo koji je istakao da je Moskva pokazala gest pomoći i solidarnosti.

Ranije je ambasador Rusije u Italiji Sergej Razov izjavio da ruski vojnici u Bergamu rade u „samom paklu" zajedno sa italijanskim kolegama, i istovremeno je ocenio njihov rad kao herojstvo.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je pomoć u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u ponedeljak, kada su dvojica lidera razgovarali o tome kako najbolje da odgovore na epidemiju korona virusa.

Pandemija KOVID-19

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju, koja je do sada zahvatila 180 zemalja sveta. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo 936.170 slučajeva zaraze, a preminulo je 47.249 ljudi. Od ukupnog broja obolelih u kritičnom stanju je 35.612 osoba, odnosno pet odsto obolelih.

Teška situacija sa virusom korona je u SAD, Italiji, Španiji i mnogim evropskim zemljama. U Kini, odakle je epidemija KOVID-19 krenula, pre nekoliko dana saopšteno je da je epidemija završena.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala