Cena nafte nastavlja da raste

© Fotolia / marrakeshhNaftna nalazišta
Naftna nalazišta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena nafte tipa „Brent“ danas je u porastu za više od šest odsto, pokazuju berzanski podaci.

Prema podacima od 6.14 po moskovskom vremenu (5.14 po srednjoevropskom vremenu) cena junskih fjučersa severnomorske nafte tipa „Brent“ raste za 6,02 odsto, odnosno, do 26,23 dolara po barelu.

Vrednost majskih fjučersa nafte tipa „VTI“ raste za 4,87 odsto, odnosno, do 21,30 dolara po barelu.

Situacija na svetskom tržištu nafte

Podsetimo, početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Kako su skrenuli pažnju berzanski posrednici, nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, održanog u ponedeljak, tokom kog su se lideri dogovorili o rusko-američkim konsultacijama povodom situacije na naftnom tržištu, a koje će se odvijati preko ministara energetike dveju zemalja, cene nafte počele su da rastu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala