Američki general: NATO da dokaže Rusiji da je mobilan i u doba najveće krize

© REUTERS / Ints KalninsAmeričke trupe u Letoniji
Američke trupe u Letoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za NATO je važno da pokaže Moskvi da je mobilan i uvek spreman da bude tamo gde treba i pre mogućeg napada, istakao je general Ben Hodžes, bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, u intervjuu za poljski list „Republika“.

Po mišljenju američkog generala, a kako prenosi list, za odgovarajući vojni odgovor NATO-a, važno je da Alijansa što je moguće pre reaguje i demonstrira svoje mogućnosti i u mirnodopskim uslovima, pre početka krize.

On je još dodao da NATO neće stajati skrštenih ruku i čekati da nastane trenutak da se pribaltičke države oslobađaju.

„Mi ne želimo da dođemo u situaciju da oslobađamo baltičke države. Mi želimo da pokažemo Kremlju da možemo da budemo tamo i pre nego što Rusi napadnu. Tako neće ni pomisliti da bi njihov napad mogao da uspe“, zapretio je Hodžes.

Upitan koliko bi vremena trebalo Kremlju da okupira Litvaniju, Letoniju ili Estoniju, Hodžes je odgovorio da smatra da to neće biti lako, imajući u vidu koliko su teritorijalne snage baltičkih zemalja povećale svoje odbrambene mogućnosti.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaU Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a
Američki general: NATO da dokaže Rusiji da je mobilan i u doba najveće krize - Sputnik Srbija
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a

On je, međutim, naglasio da ove zemlje ne bi izdržale dugo bez podrške, a to je i glavni cilj Moskve – da pokaže da Alijansa ne želi ili ne može da vojno odgovori i zaštiti svoje članice.

„Rusima uopšte nije potrebno da okupiraju sve baltičke zemlje. Njima je dovoljno da zauzmu jednu i čekaju naš odgovor“, istakao je Hodžes.

Američki general je, piše list, podsetio da je pitanje mobilnosti veoma važno za NATO.

Pitanje mobilnosti - od velikog značaja za NATO

Hodžes smatra da u smislu mobilnosti mora biti garantovana propusna sposobnost, koja trenutno ne postoji, kao što su na primer, železničke veze iz Nemačke ili Poljske do baltičkih država.

„Ne zaboravimo na puteve, mostove, luke i aerodrome. Ovi objekti moraju biti zaštićeni od napada. Gdanjsk je lakše paralisati posredstvom sajber napada, nego rakete ‘Iskander’“, skrenuo je pažnju Hodžes.

© AP Photo / Rahmat GulZastave NATO država
Američki general: NATO da dokaže Rusiji da je mobilan i u doba najveće krize - Sputnik Srbija
Zastave NATO država

Američki general je uveren, prenosi list, da će Evropska unija i NATO biti spremni da organizuju transport svojih trupa i opreme nezavisno od krize, sa kojom se suoče.

„Mislim da će nas ova epidemija Kovid-19 naučiti mnogim stvarima, uključujući i to kako brzo organizovati premeštanje vojne tehnike i trupa u vanrednim situacijama“, zaključio je Hodžes.

Podsetimo, američki general Ben Hodžes je u intervjuu za „Odbrana24“ izjavio da je epidemija virusa korona otkrila sve slabe tačke u oblasti prekograničnog kretanja, koje Rusija može da iskoristi za napad na NATO. Zbog toga, kako je istakao, NATO treba da bude spreman za premeštanje svojih trupa i opreme, a Evropska unija mora postati maksimalno otvorena za to.

Kako je preneo „Dejli Telegraf“, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu izjavio da virus korona nije uticao na borbenu gotovost Alijanse, i da je ona bez obzira na pandemiju Kovid-19, spremna da odgovori na pretnje svih potencijalnih protivnika, uključujući Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala