Ruski ambasador: Sporazum o likvidaciji raketa zahteva dodatnu proveru

© AP Photo / Vadim GhirdaAmerički vojnici prolaze pored zgrade za protivraketnu odbranu u Deveselu u Rumuniji
Američki vojnici prolaze pored zgrade za protivraketnu odbranu u Deveselu u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Multilateralni moratorijum na Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zahteva dodatnu proveru, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u intervjuu za američki časopis „Arms kontrol tudej“.
„Smatramo da multilateralni moratorijum, koji je predložila ruska strana, zahteva dodatne mere provere, naročito imajući u vidu da su sistemi za lansiranje raketa srednjeg dometa već razmešteni u Rumuniji (a uskoro se očekuju i u Poljskoj)“, istakao je Antonov.

On je još naglasio da SAD nisu predstavile ni Rusiji, a ni međunarodnoj zajednici dokaze da su ruske rakete 9M729 prekršile Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta prošle godine obustavljeno je važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

SAD su ruske rakete tipa 9M729 „Novator“ iskoristile kao izgovor za povlačenje iz istorijskog Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

© Sputnik / /Presidential Press Service Pool PhotoIspaljivanje rakete
Ruski ambasador: Sporazum o likvidaciji raketa zahteva dodatnu proveru - Sputnik Srbija
Ispaljivanje rakete

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i malog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Rusija je više puta saopštavala da u potpunosti ispunjava sve uslove iz ovog Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington povodom ispunjavanja sporazuma od strane SAD.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala