Rusija uvodi oštre kazne za kršenje karantina i širenje dezinformacija

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaV Moskve vveden režim samoizolяcii dlя vseh žiteleй
V Moskve vveden režim samoizolяcii dlя vseh žiteleй - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o uvođenju novčanih kazni za kršenje karantina i širenje lažnih informacija.

Zakon predviđa administrativnu odgovornost za kršenje sanitarnih pravila tokom režima vanrednog stanja ili kada postoji opasnost od širenja opasne bolesti.

Novčane kazne za građane će se kretati od 15.000 do 40.000 rubalja, za službena lica i individualne preduzetnike - od 50.000 do 150.000 rubalja, za pravna lica - od 200.000 do 500.000 rubalja.

Kao alternativna kazna za organizacije i preduzetnike, moguća je administrativna obustava aktivnosti do 90 dana.

Pored toga, ukoliko su navedena narušavanja nanela štetu zdravlju ljudi ili prouzrokovala nečiju smrt, ali ne sadrže znake krivičnog dela - za građane je predviđena administrativna novčana kazna u iznosu od 150.000 do 300.000 rubalja a za službena lica - od 300.000 do 500.000 rubalja, za preduzetnike i pravna lica - od 500.000 do milion rubalja, ili obustava aktivnosti do 90 dana.

„Rospotrebnadzor“ predložio produženje neradne nedelje

Direktorka ruske Federalne službe za sanitarni nadzor Ana Popova rekla je da će neradna nedelja, koja je počela u ponedeljak, omogućiti da se smanji brzina širenja virusa korona, ali da period inkubacije traje 14 dana. Ona je zbog toga predložila da se neradna nedelja produži.

„Ovo je veoma važna odluka koja omogućava da se smanji stepen i brzina širenja virusa, koje je, naravno, prisutno trenutno i biće prisutno još neko vreme“, rekla je direktorka „Rospotrebnadzora“.

Popova je rekla da se virus i dalje širi, a da je stanovništvo Rusije veoma veliko, zbog čega bi ukidanje restriktivnih mera pretilo daljem porastu broja obolelih od KOVID-19 u Rusiji.

„Dve nedelje, naravno, nisu dovoljne. Ovih dana bi trebalo da bude više“, ocenila je Popova.

U Rusiji ukupan broj obolelih od virusa korona iznosi 2777  (od kojih 1880 u glavnom gradu), umrlo je 24 osoba u zemlji a ozdravilo je 190 osoba.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona Kovid-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala