Rusija: Amerika postavlja prepreke za produžetak Sporazuma o smanjenju naoružanja

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra odbarne Rusije Anatolij Antonov
Zamenik ministra odbarne Rusije Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Insistiranje SAD na ideji o trilateralnom formatu nuklearnog razoružavanja uz učešće Moskve, Pekinga i Vašingtona može biti prepreka na putu razvoja rusko-američkog strateškog dijaloga, kao i potencijalno novih bilateralnih sporazuma, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u intervjuu za američki časopis „Arms kontrol tudej“.
„Mi smo više puta govorili da su potpisivanjem Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja iscrpljene sve mogućnosti za dalje smanjenje i ograničenje ofanzivnog naoružanja na bilateralnoj osnovi. Dalji napredak u ovoj oblasti zahteva angažovanje drugih država, koje poseduju vojni nuklearni potencijal. Ipak, ne razumemo zašto neke naše američke kolege pominju isključivo Kinu. Hajde da, takođe, uključimo članice NATO-a koje imaju nuklearno oružje, kao i Veliku Britaniju i Francusku“, istakao je Antonov.

Antonov je, osim toga, naglasio da je Peking javno odbacio ideju učešća u takozvanim trilateralnim sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja.

On je još pojasnio da saradnja s trećim stranama u pripremi mogućih novih sporazuma u ovoj oblasti treba da bude strogo bazirana na konsenzusu i da ne predstavlja pretnju legitimnim bezbednosnim interesima strana.

© AP Photo / Charlie RiedelNuklearno naoružanje
Rusija: Amerika postavlja prepreke za produžetak Sporazuma o smanjenju naoružanja - Sputnik Srbija
Nuklearno naoružanje

Ruski ambasador u Americi je u intervjuu prokomentarisao i raniju izjavu američkog amabasadora u Rusiji Džona Salivana, koji je izjavio da još ima vremena za pregovore o START-3.

„Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) nije samo tehnički momenat, već prilično opsežan proces, za koji je potrebno vreme, kao i sprovođenje brojnih internih zakonodavnih procedura s ruske strane“, naglasio je Antonov.

On je dodao da je ruska strana iznenađena time što je Stejt department SAD otkazao učešće u nastavku konsultacija, koje je predložila Rusija, a koje se odnose na pravne apsekte mogućeg produžetka sporazuma.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen, s obzirom da se američka strana nije još izjasnila o tome.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da je pitanje hoće li START-3 biti obnovljen, s obzirom na nedostatke. Rusija je, sa svoje strane, nekoliko puta saopštavala da je spremna da te nedostatke razmotri.

Američki predsednik Donald Tramp je svojevremeno izjavio da želi da razvije novi trilateralni nuklearni sporazum Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, dok je Peking tu ideju odbacio.

Prema ovom dokumentu strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala