Naučnici otkrili: Gubitak čula mirisa najčešći simptom koronavirusa

CC0 / Unsplash / Ispitivanje laboratorijskih uzoraka
Ispitivanje laboratorijskih uzoraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu zaključili su da je najočigledniji simptom zaraze virusom korona gubitak čula mirisa, piše agencija „Rojters“, pozivajući se na studiju.

Prema rezultatima britanske studije, a kako prenosi „Rojters“, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je nakadno utvrđeno da su pozitivni na Kovid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na virus korona bio negativan.

„Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba s gubitkom čula mirisa verovatnoća oboljevanja od Kovid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze“, istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.

Prema pisanju ove agencije, ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, pre nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMerenje temperature – koronavirus
Naučnici otkrili: Gubitak čula mirisa najčešći simptom koronavirusa - Sputnik Srbija
Merenje temperature – koronavirus

Naučnici su u daljem istraživanju, prenosi „Rojters“, napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Kovidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suvi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.

Obratite pažnju i na oči

Kako prenosi „Rojters“, o tome da osobe inficirane Kovidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta.

Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.

Naučnici savetuju da se pažnja takođe obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouurokovanog virusom korona.

Prema poslednjim podacima, u svetu je trenutno registrovano 874.607 obolelih od virusa korona, izlečeno je 184.952, a umrlo je 43.430 osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala