Kakve je to nove perfidne mere uvela Priština protiv Srba?

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Priština nije ukinula takse na robu iz centralne Srbije i BiH. A kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti ponovio je da ukidanje taksi važi samo uz uvođenje mera reciprociteta. Kakve je to onda mere sad Priština uvela protiv Srba?

Kurti je objasnio da je u pitanju samo suspenzija taksi i to uslovna. Đurić objašnjava da se  u stvari uvode nove kaznene mere za naše građane i privredu , da Priština nastavlja da se "poigrava" ekonomskom perspektivom Srba te da je Kurtijeva odluka "predstava" namenjena delu međunarodne zajednice.

Albanski politikolog Nedžmedin Spahiu ne slaže se u potpunosti sa tim da takse nisu ukinute i napominje da Priština samo radi ono što je Kurtijeva vlada usvojila.

Nove mere Prištine protiv Srba

„Mere reciprociteta u praksi znače da bi vozila sa kosovskim tablicama trebalo ubuduće da uđu u Srbiju nesmetano kao što to mogu vozila sa srpskim tablicama na Kosovo. Takođe, reciprocitet podrazumeva da sva roba koja je proizvedena na Kosovu i nosi oznaku Kosova može da bude transportovana kroz Srbiju kao što je to slučaj sa srpskom robom na Kosovu, a ne da na oznakama piše  Kosovo i Metohija što bi značilo da su to proizvodi proizvedeni unutar Srbije. To je poenta,“ kaže on.

Ako Srbija to odbije, onda će na snagu stupiti i mere reciprociteta iz odluke Vlade Kosova, to jest, srpski proizvodi neće moći na Kosovo. Spahiu naglašava da će tako biti sve dok je u Prištini tehnička vlada.

„Dok je tu Kurti odluka se neće menjati. Danas je prvi april i to je rok koji je Kurti dao da Srbija prihvati njihovu odluku.  Ako to ne uradi i automobil ili proizvodi sa oznakom Kosovo ne uđu u Srbiju, reciprocitet stupa na snagu,“ kaže naš sagovornik.

Spahiu napominje da Kurti u tehničkom mandatu može da ostane na vlasti sve dok Hašim Tači od Ustavnog suda ne dobije drugačije mišljenje.

„Tači je pozvao Kurtija da da ime novog mandatara. On to nije uradio i sada je dalja odluka na sudu koji može da odluči da Tači mandat poveri drugoplasiranoj stranci. Do tada, takse u potpunosti niko ne može da ukine,“ objašnjava naš sagovornik

Srbija rekla svoje

Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije ne smatra da se treba baviti previše Kurtijem i ponavlja da je stav Vlade Srbije jasan:

„Naš stav je da takse moraju da se ukinu bez ikakvog reciprociteta i uslovljavanja. Neka ukinu takse i onda možemo da razgovaramo,“ kratak je Drecun.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju napomenuo je i da duboke i suštinske razlike Beograda i Prištine treba da budu po strani jer bi svi trebalo snažno i neposredno da sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju. A ne da se, kako je Đurić rekao, na "perfidan način" uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala