Kako da „iz fotelje“ uradite test na virus korona

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaUzorkovanje za test na virus korona u laboratoriji u Sankt Peterburgu
Uzorkovanje za test na virus korona u laboratoriji u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od danas je počeo sa radom test na virus korona koji se može sprovesti „iz fotelje“, za računarom. Sistem funkcioniše logovanjem na osnovu podataka sa zdravstvene knjižice: ličnog broja osiguranika i broja zdravstvene knjižice.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavljujući početak rada ovog test navela je da je cilj sistema smanjenje gužvi i čekanja, odnosno da se ubrza proces lečenja. Kako je napisala na svom Tviter nalogu, ovo je borba svakog pojedinca za celo naše društvo.

Na domenu https://e-zdravlje.gov.rs/landing/ svako ko ima potrebu da uradi test, može da se uloguje ili pravljenjem naloga putem imejl adrese, ili jednostavnim unošenjem svog LBO-a i broja zdravstvene knjižice.

U opisu testa samoprocene piše da je njegova svrha da kroz pitanja koja su navedena identifikuje osobe za koje se sumnja na infekciju korona virusom. Trijaža testova se radi na osnovu aktuelnih algoritama koje je postavila struka, a eventualnom izmenom situacije može doći do njihove adaptacije.

Lekaru se nosi test iz fotelje na virus korona

U testu je naznačeno da samoprocena ni na koji način ne zamenjuje mišljenje, pregled, dijagnozu, terapiju ili bilo koji drugi vid medicinske usluge koju vrši lekar.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSuština testa samoprocene je da identifikuje osobe za koje se sumnja na infekciju koronavirusom
Kako da „iz fotelje“ uradite test na virus korona  - Sputnik Srbija
Suština testa samoprocene je da identifikuje osobe za koje se sumnja na infekciju koronavirusom

Prilikom pristupanja testu neophodno je uneti svoje podatke, adresu boravišta, opštinu, broj telefona i zanimanje.

Nakon toga se čekiraju simptomi koje osoba koja popunjava test trenutno ispoljava. Među navedenim simptomima mogu se uneti vrednost povišene temperature, bolovi među kojima su izdvojeni bol u mišićima, grudima, stomaku i zglobovima, a mogu se označiti i drugi simptomi poput otežanog disanja, opšte slabosti, kašlja, mučnine, glavobolje, gubitka čula ukusa i slično. Ostavljeno je i mesto gde korisnik sam može da unese simptome koji nisu ponuđeni u testu.

Na sledećem koraku se obeležavaju hronična stanja ukoliko ih pacijent ima. I ovde je ostavljena mogućnost dodavanja bolesti koja se ne nalazi na spisku.

U okviru testa samoprocene neophodno je odgovoriti na pitanje da li je osoba koja pristupa testu boravila u inostranstvu 14 dana pre pojave simptoma i ako jeste, nužno je navesti destinaciju.

Dalje se unose podaci o kontaktima, odnosno o tome da li je osoba u prethodnih 14 dana od pojave simptoma posetila bilo koju ustanovu u kojoj se leče pacijenti sa potvrđenom i verovatnom dijagnozom virusa korona.

Ukoliko je osoba koja popunjava test imala blizak kontakt sa sumnjivim, verovatnim ili potvrđenim slučajem virusa korona, neophodno je da unese podatke o toj osobi: ime i prezime, adresu i kontakt telefon. Takođe je neophodno navesti mesto gde je ostvaren kontakt.

Nalazi dobijeni ovim testovima automatski se šalju na radne liste lekarima u KOVID-19 ambulantama formiranim pri Domovima zdravlja koje rade 24 časa. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala