Kad je kriza, za EU je Kosovo – srpsko

CC0 / marijanana / Srbija, Kosovo, EU - ilustracija
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radna grupa Nacionalnog konventa EU za Poglavlje 35 pozvala je nadležne organe Srbije da sa Kosovom uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa. Očito, kad je kriza, u Briselu zabrovljaju da Kosovo sebe smatra nezavisnom državom, što misli i većina članica EU nego ga podvode pod srpsku odgovornost.

U saopštenju iz Brisela piše i da su zdravstveni sistemi sve više opterećeni brojem zaraženih pacijenata i da pandemija prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili versku pripadnost obolelih, i da se može pobediti jedino zajedničkim delovanjem, saradnjom i solidarnošću. Saradnja je, navodi se, neophodna pre svega zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima.

 EU Kosovo smatra srpskim samo kad je kriza

Da li EU samo kada je neka kriza ili vanredna situacija Srbiju smatra odgovornom i za stanje na Kosovu?

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća na neprincipijelnost EU i napominje da se ona isključivo rukovodi interesima njenih velikih članica.

„Tako je i kada se radi o Kosovu. Nisu ništa uradili da suzbiju albanski separatizam, a  da podsetim da EU ima svoju misiju Euleks na Kosovu,koja je maksimalno podržala kosovsku nezavisnost. A kad im to odgovora onda traže nešto od Srbije, kao što je sada u doba epidemije,“ napominje naš sagovornik.

Radna grupa EU za Poglavlje 35 čak i apeluje da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou, ali i da u značajnoj meri doprinesu pomirenju dva društva.

Dvostruki aršini na štetu Srbije

„Mi treba da sarađujemo sa EU, ali ne i da je doživljavamo kao prioritet, niti da joj dajemo bilo kakve ustupke po pitanju Kosova zbog evrointegracija. Evropska unija očito misli da mi treba ponovo da se žrtvujemo i da upućujemo pomoć Prištini bez da očekujemo bilo kakve ustupke sa albanske strane. Dakle, to je politika koja od Srbije traži da Kosovo tretira kao svoju teritoriju kada treba nešto da damo, ali kada se radi o drugim stvarima nameće nam se da prihvatimo da je Kosovo nezavisno,“ kaže Anđelković.  

Sličan apel Srbiji iz EU je bio upućen i u vreme migrantske krize kad je EU takođe „oprala ruke“ od problema na Kosovu i od Beograda tražila da sarađuje sa Prištinom oko kontrole prelaska migranata i oko evidencije onih koji se kreću rutom preko Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala