UN predlažu štampanje novca u vrednosti od 10 odsto svetskog BDP-a

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na konferenciji za medije u Etiopiji
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na konferenciji za medije u Etiopiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju ekonomskih posledica.

„Neophodno nam je sveobuhvatno, koordinirano rešenje, koje će iznositi bar 10 odsto svetskog BDP-a. Razvijene zemlje to mogu i same učiniti, a neke su već preduzele takve korake", istakao je Gutereš.

Kao primer, generalni sekretar je naveo odluku američkog Kongresa, koji je izdvojio dva biliona dolara za podršku ekonomije u zemlji, što odgovara vrednosti od oko 10 odsto BDP-a američke ekonomije.

„Smatram da bi to isto trebalo učiniti i na globalnom nivou. To znači da kada izdajemo posebna prava za pozajmice, štampamo novac koji će omogućiti zemljama u razvoju da odgovore na pretnje na odgovarajući način", istakao je Gutereš.

Ranije su UN najavile pokretanje globalnog humanitarog plana za borbu protiv virusa korona u razvijenim zemljama. Cilj plana, za koji je ukupno izdvojeno dve milijarde dolara, je zaštita miliona ljudi i sprečavanje ponovnog širenja virusa u svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala