Prvi srpski respirator stiže za četiri nedelje

© INSTAGRAMBUDUSNOSTSRBIJEAVRespiratori
Respiratori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku, a cilj je da se završi u naredne četiri nedelje, kaže Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.

„To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog takvog uređaja, koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego i u sličnom scenariju, navodi Vojvodić.

Prvi srpski respirator razvijaće preduzeće „SmartResearch” iz Instituta „Mihajlo Pupin”. Kako tvrde u toj kompaniji, oni bi mogli proizvoditi između deset i 100 respiratora dnevno, prenosi Dnevnik.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusom korona.

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske s izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju, koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak, 16. marta 2020. godine, a na inicijativu kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak 17. marta objavio javni poziv. Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta.

I pored kratkog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća.

Pročitajte još: 

Menja se genetski: Osam vrsta novog koronavirusa kruži planetom 

Upozorenje Ministarstva zdravlja: Rusija se približava vrhuncu epidemije

Zašto ruska vakcina smeta drugim državama

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala