Posle jučerašnjeg pada, cene nafte danas u porastu

© AP Photo / Charlie Riedel, FilePumpe na naftnom polju u Lovingtonu u Nju Meksiku
Pumpe na naftnom polju u Lovingtonu u Nju Meksiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte danas korektivno rastu u granicama od pet odsto nakon jučerašnjeg pada na minimum iz 2002. godine, pokazuju podaci sa berzi.

Prema podacima od 7.45 po moskovskom vremenu (6.45 po srednjoevropskom vremenu), cena majskih fjučersa severnomorske nafte tipa „Brent“ porasla je za 1,67 odsto, odnosno, na 23 dolara po barelu, dok su junski fjučersi ove nafte porasli za 1,67 odsto, odnosno, na 26,85 dolara po barelu.

Istovremeno, vrednost majskih fjučersa nafte tipa „VTI“ porasla je za 5,13 odsto, odnosno na 21,12 dolara po barelu.

Prema jučerašnjim podacima, cena nafte tipa „VTI“ je prvi put od 2002. godine iznosila manje od 20 dolara po barelu, odnosno, pala je i na 19,92 dolara po barelu, dok se cena nafte „Brent“ spustila na manje od 22 dolara po barelu, takođe prvi put od marta 2002. godine. 

CC0 / piksabej / Naftno polje
Posle jučerašnjeg pada, cene nafte danas u porastu - Sputnik Srbija
Naftno polje

Berzanski posrednici skrenuli su pažnju na jučerašnji telefonski razgovor američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom kog su se lideri dogovorili o rusko-američkim konsultacijama povodom situacije na naftnom tržištu, a koje će se odvijati preko ministara energetike dveju zemalja.

Meksička nafta i dalje u padu

S druge strane, cena izvoza meksičke nafte pala je prvog dana na berzi za još 20 odsto, iznosivši na kraju dana 10,37 dolara, saopšteno je iz naftne korporacije Remeks“.

Kako se navodi, pad vrednosti nafte na nivo s kraja 1990-ih godina, kada se cenovni rat Saudijske Arabije i Venecuele odrazio na potražnju za naftom zbog azijske krize, nastavlja se usled agresivne cenovne politike Rijada u borbi za udeo na tržištu. Na tržište su još uticale i vesti iz Norveške, koja će u punom obimu eksploatasisati naftu iz nalazišta „Johan Sverdrup“ u Severnom moru.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNaftne platvorme na moru
Posle jučerašnjeg pada, cene nafte danas u porastu - Sputnik Srbija
Naftne platvorme na moru

Prema procenama analitičara, zbog pandemije virusa korona, uslediće pad svetske potražnje za naftom za 15-20 miliona barela dnevno, što će zahtevati značajno smanjenje proizvodnje u svim zemljama-izvoznicama nafte.

Pad cena nafte

Podsetimo, početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala