Moguć neslavan kraj „Morskog starta“

CC BY-SA 2.0 / John Murphy / Sea LaunchPlutajući kosmodrom za lansiranje raketa "Morski start"
Plutajući kosmodrom za lansiranje raketa Morski start - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski plutajući kosmodrom „Morski start“ će, po svemu sudeći, doživeti neslavan kraj, izjavio je direktor Instituta za kosmičku politiku Ivan Mojsejev.
„Ne vidim nikakvu perspektivu. „Morski start“ se trenutno ne koristi. Jedina opcija je – poslati ga na otpad. Nema raketa, nema zahteva za lansiranje raketa. Šta očekivati?“ predložio je Mojsejev.

Prema njegovim rečima, prošlo je vreme „Morskog starta“, a kosmodrom nema budućnost za testiranja ruske perspektivne rakete „Sojuz 5“. Kako navodi Mojsejev, da bi ova plutajuća platforma radila bez gubitaka, potrebno je lansiranje najmanje četiri rakete godišnje.

Podsetimo, u martu je lansirna platforma plutajućeg kosmodroma „Morskog starta“ uplovila u teritorijalne vode Rusije iz Kalifornije.

© www.sea-launch.comKosmodrom "Morski start"
Moguć neslavan kraj „Morskog starta“  - Sputnik Srbija
Kosmodrom "Morski start"

Pre toga je u rusku luku Slavjanka uplovio i komandni brod „Morskog starta“, koji je napustio SAD u februaru

Platforma „Morski start“

Projekat „Morski start“ pokrenut još 1995. godine, a u njemu su učestvovale američka kompanija „Boing“, ruska RKK „Energija“, norveška kompanija za brodogradnju „Aker solušns“, ukrajinski konstruktorski biro „Južnoje“ i PO „Južmaš“. Posle reorganizacije, vodeću ulogu u projektu dobila je RKK „Energija“.

U 2018. godini grupa kompanija „S7“ zaključila je ugovor o kupovini imovinskog kompleksa ovog projekta, čime je postala punopravni vlasnik ovog plutajućeg kosmodroma. Ukupni iznos transakcije, uključujući povlačenje iz konzervacije, iznosio je oko 150 miliona dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala