„Raketa pobede“ će biti lansirana uoči 9. maja

© Sputnik / Marina Lыsceva TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete-nosača "Sojuz 2.1a" sa kosmodroma Vostočni
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ planira da raketu-nosač „Sojuz-2.1a“ (koja će dobiti naziv „Raketa Pobede“) ukrasi georgijevskom lentom, ordenima Drugog svetskog rata i logotipom 75. godišnjnice Pobede. Raketa će 25. aprila poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu teretni brod „Progres MS-14“, saopštila je pres-služba te državne korporacije.

Lansiranje posvećeno 75. godišnjnici Pobede sovjetskog naroda u Drugom svetskom ratu, planirano je da se obavi sa kosmodroma Bajkonur, a let će se odvijati brzoj tročasovnoj šemi. Istog dana će se obaviti spajanje sa „Zvezdinim“ modulom ruskog segmenta stanice.

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVolonter deli Georgijevske lente u Moskvi
„Raketa pobede“ će biti lansirana uoči 9. maja - Sputnik Srbija
Volonter deli Georgijevske lente u Moskvi

Teretni brod „Progress MS-14“ kojeg će raketa izvesti u orbitu, pored glavne robe, isporučiće na MSS memorijsku karticu sa imenima učesnika Drugog svetskog rata. Prikupljanje imena u okviru akcije „Besmrtni puk na Međunarodnoj svemirskoj stanici“ trenutno se obavlja na nalogu „Roskosmosa“ na društvenoj mreži VKontakte.

Ovoga puta teretnjak će doneti više od 2,5 tone robe za različitu namenu. Radi se o 650 kilograma goriva u rezervoarima sistema za dosipanje goriva i 46 kilograma kompresovanih gasova, 1,35 tona ostale robe, uključujući kontejnere sa namirnicama, lekovima, uređajima za eksperimente i vodom u rezervoarima sistema „Rodnik“.

Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endrju Morgan i Džesika Mejr trenutno lete ka MSS. Planirano je da im se 9. aprila pridruže Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner i Amerikanac Kristofer Kesidi, a 17. aprila Skripočka, Morgan i Mejr će se vratiti na Zemlju.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva razmatra otkazivanje vojne parade, ali još uvek nije donela nikakvu odluku.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala