Smrtnost raste: Kon objasnio kada će biti uveden policijski čas od 24 sata

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICEpidemiolog dr Predrag Kon
Epidemiolog dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako bi se nekoliko dana uzastopce ovako dizao broj zaraženih i preminulih od virusa korona, onda je neminovno predložiti meru kakva je 24-časovni policijski čas, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon se nije obraćao na konferenciji za štampu na kojoj je rečeno kako je danas najgori dan za Srbiju, da je preminulo sedmoro ljudi, te da je otkriveno 115 novozaraženih. Na konferenciji nije bilo pitanja, već e samo dr Goran Stevanović saopštio podatke.

 Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti - Sputnik Srbija
Najgori dan za Srbiju: Sedam preminulih i 115 novoobolelih

„Danas je, ipak, sedmoro ljudi umrlo. To svakako pogađa lekare. Ta izjava koja je data danas u saglasju je sa tim, ali moramo da dignemo motivaciju, da vodimo računa da imamo što manje kontakata. Posle tri nedelje kada se pojavi bolest, sledeće dve nedelje su najteže i zato moramo smanjiti kontakte. Pred svima nama je jako mnogo posla. Ja nisam u operativi neposredno, ali drugi jesu, ja radim na praćenju toga. Povećava se smrtnost, ona je sada oko 2,5 posto, a bila je ispod jedan. Imamo dosta pozitivnih koje nismo još otkrili. Sada je najvažnije da sprečimo prenošenje virusa", rekao je Kon na RTV Pink.

Oko 3.600 osoba testirano je do sada, a ukupno 900 je zaraženih. Kon dodaje da sad očekujemo više negativnih, kada krene masovno testiranje“.

„Znam da je 69 osoba na respiratoru, povećava se broj onih koji su u životnom riziku. To je ozbiljna cifra. Danas je 26. dan, za dva dana izlazimo iz četvrte nedelje. Tu smo gde smo“, kaže epidemiolog.

Dobro smo radili, ali nas čeka još posla

Bez obzira na celokupnu situaciju, Kon misli da je Srbija „do sada dobro uradila posao što se tiče suzbijanja epidemije“.

„Međutim, pravi posao tek predstoji. Onog momenta kada počne to naglo da raste, postoji jedan lek. Taj lek neminovno vodi ka zaustavljanju, pitanje je trenutka kada će biti uveden 24-časovni policijski čas. Ako bi se nekoliko dana uzastopce ovako dizao broj zaraženih i preminulih, onda je neminovno predložiti takvu meru“,  rekao je Kon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala