Grčki stručnjaci otkrili kako se virus korona ponaša na višim temperaturama vazduha

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korona pod mikroskopom
Virus korona pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje virusa korona različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama.

Studiju su sproveli Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, sa pulmologom Konstantinosom Jurgulianisom kao koordinatorom i Uranijom Kociu kao glavnim istraživačem, a u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu.

"Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje sa nižim temperaturama i naročito sa prosečnom temperaturom od 0 do 18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva KOVID-19 dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama", rekao je Jurgulianis za ANU.

"Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti", rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva značajno zavisi od mera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju virusa.

"Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih meseci", naveo je.

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja korona virusa koji su izazvali epidemije MERS i SARS-KoV.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala