Astronauti nakon sletanja na Zemlju idu u karantin

© Foto : NASAMeđunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), koja bi trebalo da sleti 17. aprila u Kazahstan, mogla bi da ostane u karantinu 14 dana u skladu sa antiepidemiološkim zahtevima, izjavio je za Sputnjik epidemiolog Centra za pripremu kosmonauta Rusije Sergej Savin.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalaze Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endru Morgan i Džesika Mejr. Planirano je da im se 9. aprila pridruže Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner i Amerikanac Kristofer Kesidi. Posle toga će se Skripočka, Morgan i Mejrova vratiti na Zemlju.

„I u Kazahstanu, kao i u Rusiji, doneta je odluka o 14-dnevnoj izolaciji onih koji dolaze iz inostranstva. Ovaj zahtev će se verovatno odnositi i na (Olega) Skripočku posle njegovog dolaska sa MSS. To jest, trenutno je ceo tradicionalni program rehabilitacije posle leta doveden u pitanje“, objasnio je doktor.

Prema njegovim rečima, u vezi sa pandemijom virusa korona i zatvaranjem granica između zemalja, stručnjaci još uvek ne znaju da li će ruski kosmonaut posle povratka iz svemira moći da ode na odmor u inostranstvo ili će se odmarati u Rusiji.

„Odgovor na ovo pitanje nam je još uvek nejasan. I ne samo zato što su granice sa drugim zemljama zatvorene – ne razumemo epidemiološku situaciju u različitim regionima Rusije“, konstatovao je on.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 786 hiljada slučajeva zaraze, a umrlo je više od 37 hiljada ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala