Mediji koje je osnovala CIA „vide“ u Kini na desetine hiljada urni sa žrtvama korone

© AFP 2023 / Nicolas AsfouriPortreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga
Portreti predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok Tramp preispituje svoju politiku prema zapadnim saveznicima i za pomoć zahvaljuje Kini i Rusiji, američka propagandna mašina nastavlja rad u svom uobičajenom pravcu. Po svetskoj štampi šire se tekstovi o tome kako je broj umrlih u Kini daleko veći od onog koji je zemlja zvanično objavila.      

U američkoj štampi, na primer „Blumbergu“ i „Tajmu“, možete naći članak o pogrebnim preduzećima u Vuhanu koja su u vreme epidemije kremirala znatno više tela nego obično. „Prema podacima kineske vlade, u Vuhanu je od virusa preminulo 2.535 osoba… Ali mnogi Kinezi su skeptični povodom preciznosti zvaničnih brojki… Ispred jednog od pogrebnih preduzeća kamioni su i u sredu i u četvrtak dovezli po 2.500 urni…“, piše Tajm.

Kina ― meta američke propagandne mašinerije

„Foks njuz“ navodi: „Kineski zvaničnici, u želji da predstave zemlju kao globalnog lidera koji je uspeo da pobedi virus korona, govore da se broj smrtnih slučajeva u Vuhanu smanjuje… Uprkos kineskoj propagandi, od koje su iz zemlje stizali osmesi upućeni međunarodnoj zajednici, građani su rekli za Radio Slobodna Azija da su tvrdnje Pekinga da žrtava ima samo 2.500 daleko od stvarnosti“.

Španski mediji, kao što je „El Dijario“ ili francuski „Frans 24“ oberučke su prihvatili ovu tezu. U tekstovima se navodi da su u epicentru pandemije, u gradu Vuhanu, posle izlaska iz karantina redovi za preuzimanje urni ispred pogrebnih preduzeća ogromni. 

Osnivač „slobodnih“ medija ― CIA

Glavni izvor ovog „istraživanja“, „Radio Slobodna Azija“ (RFA), čak pominje moguću brojku od 42 do 46 hiljada žrtava, i, naravno, „laži“ kineske vlade i prikrivanje realnih cifara. Možda prave brojke zaista nikada nećemo ni saznati, ali zanimljivo je odakle potiču spekulacije. Pomenuti radio RFA je „privatna, neprofitabilna organizacija“ sa sedištem u ― Vašingtonu. 

Deo je Američke agencije za globalne medije kojoj pripadaju i „Glas Amerike“ i „Radio Slobodna Evropa“. Osnivač radija je američki Komitet za slobodnu Aziju. Ovu instancu formirali su direktno CIA i Stejt department 1951. godine. 

© AP Photo / /Carolyn KasterCIA - osnivač „nezavisnih” medija
Mediji koje je osnovala CIA „vide“ u Kini na desetine hiljada urni sa žrtvama korone - Sputnik Srbija
CIA - osnivač „nezavisnih” medija

U njihovom dokumentu, s kojeg je tri decenije kasnije skinuta oznaka „poverljivo“, prva na spisku prioriteta stoji stavka: 

„Stvaranje lidera koji su prijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Državama“. Dalje u tekstu na listi prioriteta nalazi se svrgavanje komunizma ili infiltriranje u lokalno stanovništvo. Kao sredstvo za ispunjenje ciljeva i implementiranje američke politike u Kini i drugim azijskim državama, stvoren je Radio Slobodna Azija.

Od osnivanja ove stanice prošlo je skoro 70 godina. Amerika je od tada promenila 12 predsednika. Neke stvari se ipak ne menjaju. 


Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala