Svetska turistička organizacija očekuje do 30 posto manje putovanja

© Sputnik / Igorь Mihalev / Uđi u bazu fotografijaŠpanski trg u Rimu
Španski trg u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska turistička organizacija krajem marta revidirala je svoje procene turističkog prometa za sviet ove godine, očekujući zbog pandemije virusa korona pad putovanja turista po svetu od 20 do 30 odsto u odnosu na rekordnu 2019, izvestili su iz Organizacije.

„Uzimajući u obzir uvođenje ograničenja putovanja u nekim delovima sveta, Svetska zdravstvena organizacija očekuje smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. i do 30 posto u odnosu na 2019“, kažu iz te specijalizirane agencije UN za turizam, prenosi hrvatski „Indeks“.

Očekuju pad prometa sledećih nekoliko godina

Dodaju da takve procene temelje na najnovijim kretanjima usled suočavanja sveta s dosad nezabeleženim socijalnim i ekonomskim izazovom, pri čemu poručuje i da sve procene treba tumačiti s oprezom, s obzirom na izuzetno neizvesnu prirodu trenutne krize.

Na velikim vrućinama ni boravak na plaži ne prija - Sputnik Srbija
Od povraćaja novca nema ništa: Oko 100.000 građana Srbije uplatilo letovanje

Inače, u 2019. svetom je putovalo rekordnih milijardu i po turista, što je bilo četiri odsto više nego u 2018, i gotovo deseta godina stalnih porasta u svetskom turizmu.

Za očekivani pad međunarodnih turističkih dolazaka 20 do 30 posto ove godine upozoravaju da može značiti i pad međunarodnih prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi američkih dolara, što je gotovo jedna trećina od 1.500 milijardi dolara prihoda ostvarenih u 2019.

„To bi moglo i značiti da će pandemija uticati na promet u svetskom turizmu u idućih nekoliko godina, što je i puno jače nego su bili uticaji ekonomske krize 2009, zbog koje je u svetu bilo četiri posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, i u odnosu na epidemiju sarsa 2003, koja je u toj godini uzrokovala pad od tek 0,4 posto“, tvrde u Svetskoj turističkoj organizacija.

Turizam kao jedan od najpogođenijih ekonomskih sektora u svetu

Povodom te situacije i novih procena organizacije, glavni sekretar te organizacije Zurab Pololikašvili ocenjuje da je turizam jedan od najpogođenijih ekonomskih sektora u svetu, ali i ujedinjen u pomaganju i rešavanju zdravstvene krize u svetu.

„I turizmu je prioritet raditi zajedno na ublažavanju uticaja krize, posebno na zaposlenost, te stoga i Organizacija i celi turistički sektor podržava sve napore za oporavak i povratak ekonomske dobrobiti u svetu“, poručio je Pololikašvili.

Ranije ove godine, početkom marta, Svetska turistička organizacija je usled prvog jačeg talasa širenja kovida 19 po svetu, prognozirao pad međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. za do 3 odsto u odnosu na 2019, dok je u martu te godine organizacija očekivala porast do 4 posto.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala